Suđić: Važno je da Bemus prođe u sve pore našeg društva

Tanjug

sreda, 04. 09. 2019. u 22:54

Суђић: Важно је да Бемус прође у све поре нашег друштва

Maestro Bojan Suđić umetnički direktor Bemusa Foto Tanjug

Suđić je sa svojim saradnicima za predstojeći Bemus koje će se od 6. do 19 oktobra održati na nekoliko lokacija u Beogradu sastavio izuzetno žanrovski raznorodan program
Bilo mi je važno da Bemus prođe u sve pore našeg društva i da ponudi sadržaj za svakoga ko se iole interesuje za klasičnu muziku i dobar zvuk generalno, rekao je Tanjugu maestro Bojan Suđić umetnički direktor Bemusa.


Suđić je sa svojim saradnicima za predstojeći Bemus koje će se od 6. do 19 oktobra održati na nekoliko lokacija u Beogradu sastavio izuzetno žanrovski raznorodan program.


Na otvaranju Beogradskih muzičkih svečanosti (Bemus) publika će 6. oktobra u Sava Centru imati prilike da čuje i vidi Jednu od najvećih operskih diva današnjice, sopran Anđela Georgiju koju će pratiti Simfonijski orkestar RTS-a pod upravom maestra Suđića i tenora Teodora Ilinkaja.


U Sava centru, Kombank dvorani, Kolarčevoj zadužbini i Narodnom pozorištu odvijaće se program u kojem će svoje mesto imati izuzetni umetnici, poput planetarno poznate violinistkinje Vanese Mej.


Ona će 10. oktobra nastupiti u Sava centru.


Pročitajte još: Vanesa Mej, Anđela Georgiju, Kvin siks na Bemusu


U toku festivala poštovaoci dobre muzike imaće prilike da uživaju u muziciranju velikih majstora džeza kao što su DuškoGojković i Stjepko Gut, našeg flautskog doajena Ljubiše Jovanovića, izvanrednog engleskog vokalnog ansambla Kvins siks, čuvene violončelistkinje Natali Klajn, verovatno najvećeg virtuoza današnjice na baroknoj violini Dmitrija Sinkovskog, novog kineskog pijanističkog čuda Niju Nijuja...


Suđić napominje da su njegove želje i ambicije oko programa predstojećeg Bemusa stale u tri kategorije.


"Moja vizija za dobrobit našeg najznačajnijeg muzičkog festivala odgovara stilskom, žanrovskom širenju repertoara i protagonista, ali i širenju zainteresovanosti publike. Nikako ne možemo očekivati da je svaki koncert za svakoga interesantan...Bilo mi je važno da Bemus prođe u sve pore našeg društva i da ponudi sadržaj za svakoga ko se iole interesuje za klasičnu muziku i dobar zvuk generalno" kazao je Suđić.


Maestro napominje da će publika Bemusa moći da uživa u muzičkom spektaru od etno motiva do planetarno poznate zvezde Vanese Mej.


"To je luk koji spaja različite žanrove i interesovanja publike i radujem se što je program pre svega muzički bogat. Imam mlični problem kako da pored silnih obaveza ispratim sve koncerte na Bemusu" kazao je Suđić i dodao da je dugo učetvovao na različitim savetima u različitim razmenama ideja oko budućnosti Bemusa.


"Bilo je svakakvih predloga od toga da Bemus bude strogo žanrovski određen festival do ideja da se bavi isključivo modernom muzikom. Vreme nam je dalo odgovor na sva ta pitanja. Osluškujući duh vremena, uz analizu programa festivala u inostranstvu složili smo se da je važno ne dodvoravati se publici. Mi ne smemo nuditi ljudima površne sadržaje bez kvaliteta i zato smo sastavili program Bemusa u kojem nema kompromisa sa manjkom kvaliteta ni u jednoj kategoriji festivala. Ma koji žanr zastupali, protagonisti sviraju vrhunsku muziku. Bemus mora da prepoznaju ostvarene biografije umetnika koji dolaze u Beograd da nastupaju" kazao je Suđić i dodao da nivo kulturnog sadržaja u jednoj zemlji govori o njenom napretku više od suvih ekonomskih pokazatelja.


Poslednjeg vikenda u avgustu na beogradskom Ušću je održan muzički spektakl pod naslovom "Noć muzike" u kojem je jedan od glavnih protagonista bio i Simfonijski orkestar RTS pod upravom maestra Bojana Suđića.


Suđić napominje da Simfonijski orkestar i Hor RTS-a veruju da je pronalaženje nove publike jedan od glavnih zadataka umetnika koji se bave klasičnom muzikom.


"Naša ambicija je da na događaje sličnim ovom na beogradskom Ušću privučemo mladu publiku koja nije imala mnogo kontakta sa klasičnom muzikom. Srećom u svetu je narastajući trend popularnosti klasične muzike jer su se žanrovi pomešali"... Koncert koji smo priredili na Ušću potvrdio je taj trend" kaže Suđić i dodaje da se uplašio te livade u pripremi koncerta, na kojoj su se odigravali događaji koji nisu uklopivi sa idejom našeg muziciranja i porukama koje zajedno Simfonijskim orkestrom ugrađuje u biće našeg naroda.


"Ipak, pobedili smo jer je šesdeset hiljada ljudi bilo na koncertu klasične muzike što predstavlja rekord u regionu. Naša publika je kao u nekom muzičkom hramu stajala i slušala klasičnu muziku" kazao je Suđić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije