AMBICIOZNI PLANOVI U LESKOVCU: Konferencija evropskih reditelja

I. Mitić

četvrtak, 19. 09. 2019. u 13:52

АМБИЦИОЗНИ ПЛАНОВИ У ЛЕСКОВЦУ: Конференција европских редитеља

Foto: I. Mitić

Kako je u četvrtak najavio Darko Bajić, umetnički direktor ovog festivala organizatori već rade na tome da se u Leskovcu održi skup evropskih filmskih reditelja
LESKOVAC – Tradicija okupljanja reditelja iz zemalja bivše Jugoslavije na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije(LIFFE) mogla bi da već od naredne godine preraste u Evropsku konferenciju reditelja. Kako je u četvrtak najavio Darko Bajić, umetnički direktor ovog festivala organizatori već rade na tome da se u Leskovcu održi skup evropskih filmskih reditelja.

Pročitajte još: NAGRADA BOGDANU DIKLIĆU UZ OVACIJE PUBLIKE: U Leskovcu svečano otvoren 12. Internacionalni festival filmske režije

- Nadam se da ćemo u tome uspeti i da će ovaj festival ubuduće biti festival sve većeg i većeg značaja, a više sam nego siguran da će snaga leskovačke publike i snaga i volja ovog grada omogućiti da se to desi – istakao je reditelj Darko Bajić.

On je ocenio da je vreme da festival krene novim, krupnijim, koracima ka svojoj daljoj afirmaciji i ka tome da se pozicionira tako da bude jedan od najznačajnijih festivala u regionu, pa i u Evropi.

Darko Bajić


Pročitajte još: LESKOVAČKI KULTURNI CENTAR: Novo ruho pred 12. LIFFE

- Deset godina smo stvarali pravu bioskopsku atmosferu i mislim da smo u tome uspeli. Uspeli smo da napravimo festival koji obogaćuje ljude i njihova osećanja. Ovo je festival kome se filmski radnici vraćaju zahvaljujući gostoprimstvu i predanom radu Leskovčana kao i atmosferi koja je prava, festivalska – rekao je Bajić.

Njegove ocene potvrdio je i glumac Miloš Biković rečima da nije očekivao da će naići na ovakav festival u čiji razvoj vredi ulagati, jer počiva na koncentraciji zajedničkog usmerenja svih koji u njegovoj pripremi učestvuju.

Miloš Biković


- Kada dođete na festival očekujete neku vatru živog kontakta sa publikom, a to se u ovom gradu oseća. Ako to postoji onda je festival živ, ako ne postoji onda je sve uzaludno. Da te vatre nema dešava se i na mnogo većim festivalima. Postoji samo spoljna fasada, negi glamur, a nema žive razmene energije koja je smisao svakog festivala. Problem je što se svaki festival zasniva na nečemu što je nevidljivo, a ovaj festival to ima i to se oseća i to je pokazatelj zdravog festivala – zaključio je Biković koji je u sredu uveče otvorio 12. LIFFE.

PRIKAZANO 200 FILMOVA

U minulih 12 godina na LIFFE je prikazano 200 filmskih ostvaranja, od kojih su mnoga u Leskovcu imala međunarodnu ili srpsku premijeru. Te filmove videlo je više od 50.000 gledalaca. I ove godine na festivalu se dodeljuju tri nagrade za najbolju režiju, koje nose ime Živojina Žike Pavlovića, kao i nagrade za najboljeg glumca i glumicu. Od pre nekoliko godina, u pratećem programu, prikazuju se i studentski filmovi iz celog regina, a najbolji mladi reditelji biće nagrađeni priznanjem sa imenom Radomira Baja Šaranovića, profesora Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije