U Dubrovniku bride dlanovi od Špijuna

Vukica STRUGAR

18. 08. 2019. u 10:50

Ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda oduševio publiku jubilarnih 70. letnjih igara. Kovačevićev komad igra se dve večeri zaredom, prvom izvođenju prisustvovalo čak 700 gledalaca

У Дубровнику бриде дланови од Шпијуна

Foto V. Strugar

OD prvog sekunda dobili smo neki talas iz publike, koji je značio "volimo vas i dajte nam sve, sve ćemo uzeti što nam date". Bilo je zadovoljstvo igrati ovde, nije smetao ni vetar koji nam je glas nosio. Ja sam sad odmorniji nego pre izvođenja, mogao bih da odigram još dve predstave! Odavno se nije desila ovakva interakcija s publikom. Kad vas 700 ljudi vraća četiri puta na scenu i svaki put još više aplaudira, imate utisak da taj aplauz tek treba da zaslužite. Zbog ovakvog uzvišenog osećanja se i bavite pozorištem... Ovo je prva reakcija Ljubomira Bandovića, koju je u subotu veče, posle izvođenja Kovačevićevog "Balkanskog špijuna" (režija Tanja Mandić Rigonat) pred publikom 70. Dubrovačkih letnjih igara, podelio sa "Večernjim novostima".

Da se posle više od tri decenije (otkako na ovom festivalu nije gostovao nijedan beogradski teatar) i očekivao izuzetan doživljaj od našeg Narodnog pozorišta, svedoči podatak da je prve večeri više od 200 gledalaca sedelo na stepenicama - uz prodatih petsto mesta. Za samo jedan dan planule su sve ulaznice za prvo izvođenje " Špijuna", a i drugo je "otišlo" za samo dva dana. Glumačka ekipa nacionalnog teatra bravurozno je igrala na otvorenom, u parku Gradac, usred borove šume, na mestu s kojeg se pruža divan pogled na Stari grad i tvrđavu Lovrijenac. O kakvom se ambijentu radi, najbolje ilustruje činjenica da se upravo ovde snimao veliki broj scena čuvene serije "Igra prestola". A da su beogradski glumci igrali "kraljevski", potvrđuju i domaćini.

- PREDSTAVA mi se izuzetno dopala već na prvo gledanje. Njen kvalitet je evidentan, a nesvakidašnja glumačka igra fascinantna. Drago mi je da srpsko pozorište može da se podiči takvim umetnicima, što je, uostalom, oduvek bila odlika vašeg teatra. Svi glumci su sjajni, takvog kao što je Ljubomir Bandović mi nemamo. A Nela Mihailović, ma ona je posebna! Prava marmeladica: u njenoj igri ima od svega pomalo, što daje izuzetnu draž liku. Naravno, Kovačevićev tekst odavno je "mitski" i potpuno se uklapa u ovogodišnji slogan festivala "Mitovi grada" - ističe Dora Ruždjak Podolski, selektorka i umetnička direktorka festivala, u izjavi za naš list, dodajući da Dubrovačke igre imaju respekt prema svakoj instituciji sa ovako dugim trajanjem.

Reditelj Saša Božić, zadužen za dramski program "Igara", otkriva nam da je ostalo još mnogo onih koji su želeli da vide beogradsku predstavu i da bi sigurno "planulo" još jedno izvođenje:

"Balkanski špijun" savršeno se uklapa u konceptualni okvir "Mitovi grada", zato što je Narodno pozorište jedno od mitskih mesta teatarske istorije. I sam komad pripada ovom okviru, budući da tretira pitanje mitologizacije na jedan subverzivan način.


GODINE SVE GOVORE STO pedeset godina postojanja Narodnog pozorišta, ističe Dora Ruždjak Podolski, sve govori. Jer, "brojke pričaju svoju priču, svedočanstvo su identiteta sredine kojoj pripadaju, a tradicija je jedina relevantna stvar u poimanju kulture".

Zanimljivo je da se u priču o mitovima uklapa i sama Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta: još kao student, davne 1979. godine, bila je pomoćnik režije Paolu Mađeliju u predstavi "Kralj Lir" (s Ljubom Tadićem u glavnoj ulozi), a u nedostatku statista - "igrala" je i vojnika.

- Dubrovačke letnje igre, jedan od najstarijih festivala, uvek je odlikovala internacionalna otvorenost. Verujem da će i naša buduća saradnja u potpunosti ispuniti obostrane visoke standarde u oblasti drame, opere i plesa - kaže Vujićeva. - Posle duge pauze igra se jedna dramska predstava iz Srbije, i drago mi je što smo baš mi otvorili ta vrata. Nadam se da ćemo i ubuduće sarađivati, i to u sva tri žanra, s festivalom koji je svojom ambijentalnošću pandan Avinjonu i Edinburgu na ovim prostorima.


Uz Bandovića (Ilija Čvorović) i Nelu Mihailović (Danica), sjajni su u svojim zadacima bili i Dušanka Stojanović Glid, Katarina Marković, Milutin Milošević i Vanja Milačić. Našem ansamblu ostaje samo da bravuroznu igru "reprizira" i naredne večeri, a domaćinima da zbog izuzetnog interesovanja "stisnu" još više posetilaca u gledalište.POŽELELI SE BEOGRAĐANA

PRVOM izvođenju predstave prisustvovala je i poznata dubrovačka slikarka Jagoda Bujić, a glumica Milka Podrug Kokotović došla je posle predstave da čestita glumcima:

- Bili ste sjajni! Obožavam Beograd, Bitef, glumce, ma sve. Divno sam se svojevremeno družila sa Ćirilovim i Borkom Pavićević - u dahu je izgovorila ova hrvatska glumica.

Setna sećanja izazvao je i dolazak dramaturškinje Moline Udovički Fotez i njene ćerke Petre, inače unuke slavnog Marka Foteza, jednog od osnivača i prvih direktora "Igara", koji je ovde režirao i prvog "Hamleta" (1952) na tvrđavi Lovrijenac.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Lukre

20.08.2019. 12:32

@Nikola - Bila sam na prvoj izvedbi u petak i, vjerujte, upravo je tako bilo. Tribina je bila prepuna, od samog početka ansambl i publika su nekako 'kliknuli' i tako je bilo do kraja. Hvala svima na predivnom doživljaju, a posebno, Ljubi Bandoviću.

Lukre

20.08.2019. 12:46

Bila sam na prvoj izvedbi pa evo komentara 'iz prve ruke'. Bilo je divno, a čini mi se da je i ansambl to mogao osjetiti. Puno sam očekivala od ove predstave, ali se i plašila, najviše kako će mi sjesti 'novi' Ilija Čvorović poslije legendarnog Bate Stojkovića i moram priznat da me Ljuba Bandović oduševio. Igrao je drugačije, nekako toplije i ranjivije... famozno. Hvala za divnu večer. Pozdrav iz Dubrovnika... i dođite nam opet.