Milić: Moj film se bavi strahom među Srbima na Kosovu

Tanjug

10. 08. 2019. u 23:20

Imam dovoljno godina da se više ne bavim sitnim temam na filmu i zato je strah među Srbima koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji u fokusu mog novog ostvarenja

Милић: Мој филм се бави страхом међу Србима на Косову

Dušan Milić ,foto Tanjug

Imam dovoljno godina da se više ne bavim sitnim temam na filmu i zato je strah među Srbima koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji u fokusu mog novog ostvarenja, kazao je Tanjugu reditelj Dušan Milić, koji je nedavno završio snimanje filma "Mrak".

Sredinom jula, posle 36 dana snimanja u okolini Vranja i tri dana snimanja u Trstu, završeno je snimanje celovečernjeg filma "Mrak" u kome Milić osim režije potpisuje i scenario.

Film nastaje kao koprodukcija Srbije, Danske, Bugarske, Grčke i Italije, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Reč je o istinitoj porodičnoj drami jedne srpske porodice na Kosovu.

Radnja psiho-horora "Mrak" dešava se u vreme "martovskog pogroma" na Kosovu i Metohiji nakon Uskrsa 2004. godine.

Obrađuje temu života u stalnom strahu srpske devojčice Milice, koja, pošto su joj otac i ujak nestali, ostaje sama s majkom i dedom u sablasnoj kući.

Tu kuću je za potrebe snimanja filma izgradio čuveni scenograf Milenko Jeremić.

Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog Kfora, čija prekomanda, međutim, menja sve…

U filmu se, osim Slavka Štimca, Danice Ćurčić i malene debitantkinje Mione Ilov koja igra devojčicu Milicu, pojavljuju i Nikola Rakočević, makedonski glumac Kole Angelovski, Slaviša Čurović i bosanska glumica Slađana Bukejlović.

Tu je i Flavio Parenti, italijanski glumac zapažene umetničke biografije koji u filmu tumači italijanskog vojnika Kfora Mauricija.

Milić kaže da je devojčicu, koja je debitantkinja na filmu, našao u jednoj osnovnoj školi u Prokuplju.

"Miona Ilov je veoma talentovana. Prezadovoljan sam s njenim angažovanjem u filmu i siguran sam da će biti veliko otkriće naše kinematografije. S druge strane, imamo Slavka Štimca koji iza sebe ima 60 filmova. Štimcu se veoma svideo scenario. Prihvatio je ulogu u filmu odmah nakon čitanja tog scenarija. Već dugo sarađujem s Nikolom Rakočevićem na obostrano zadovoljstvo" kazao je Milić.

Napomenuo da će Danica Churčić, mlada glumica srpskog porekla iz Danske, doneti nešto novo filmu svojim glumačkim izrazom na koji do sada nismo navikli.

"Danica je imala prilike da igra u holivudskim produkcijama, da bude deo značajnih evropskih filmskih projekata. Ona je glumica metoda što njene kolege u Srbiji jako retko koriste. Ona je mnogo bliža filmskom nego pozorišnom izrazu. U našem filmu ima malo dijaloga, pa mi je trebala glumica koja barata prostorom i fizičkim ekspresijama. U tom glumačkom okviru je Slavko Štimac među najboljima kod nas", kazao je Milić.

Za njega nema dileme da ljudi u Srbiji pritisnuti životnim okolnostima nisu navikli da hrle u bioskope ne bi li pogledali mračnu i tešku filmsku priču kao što je ostvarenje "Mrak".

"Uradili smo značajan posao i siguran sam da će publika, ipak, pokloniti pažnju našem filmu u bioskopu. Značaj teme će između ostalog odvesti publiku u bioskop" rekao je Milić.

Prema njegovim rečima, nastajanje nekog filma u regionu u velikoj meri zavisi od koprodukcija koje nose neke dobro stvari, ali i mnogo kompromisa.

"Imao sam sreću da ujedinimo Srbiju, Bugarsku, Italiju, Dansku i Grčku u ovoj koprodukciji. Interesantno je da su, osim Grčke, sve zemlje koje su se našle u koprodukciji priznale Kosovo kao nezavisnu državu, ali im to nije smetalo da nam daju novac za film. Priča o strahu srpske devojčice u kosovskim zabitima otvorila im je oči i pružila novu perspektivu doživljaja svega što se danas dešava tamo", kazao je Milić.

Cenjeni reditelj kaže da će do kraja oktobra montirati film u Grčkoj.

"Posle toga radićemo postprodukciju tona u Danskoj, a ako sve bude išlo po planu, premijera filma ''Mrak'' biće početkom sledeće godine. Možda na Festu", kazao je Milić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Србин Геџа

11.08.2019. 10:41

Снимајте што више таквих филмова по истинитом догађају,нека се види и чује у свету колико су Срби страдални народ а не обрнуто.