Penzije od 2020?

J. Banjanin

24. 05. 2019. u 12:58

Skup posvećen nacionalnim priznanjima u kulturi

Пензије од 2020?

Foto Zavod za proučavanje kulturnog razvitka

RASPRAVA o budućnosti Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi ne jenjava, a o tome je bilo reči i na okruglom stolu održanom u četvrtak u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka. Učesnici trećeg skupa, u okviru novog ciklusa, bili su predstavnici Ministarstva kulture i reprezentativnih udruženja u oblasti filmske, pozorišne, likovne, primenjene i vizuelne umetnosti, scenskog stvaralaštva i umetničke igre.

- Jedan od uslova za priznanje bila je starosna penzija, ali sada je cenzus navršenih 60 godina. Takođe, neće biti samo novčani deo, koji je sada 50.000 dinara, nego će se na svečanosti dodeljivati plakete - kazao je savetnik u ministarstvu Vladimir Nedeljković. - Biće ograničen broj predlagača, ali i dobitnika, kojih trenutno ima oko 300. Predlog je i da se najznačajnije nagrade iz svih oblasti pobroje ili u Uredbi ili da udruženja ponaosob dostave komisiji spisak relevantnih.

Glavna ideja sa dosadašnjih skupova jeste da sva udruženja kandiduju po nekoliko vrhunskih umetnika, ali pošto se priznanje već neko vreme ne dodeljuje, zamisao je da bar prvi put bude 20-30 dobitnika.

- Ne treba se nadati ovome do kraja godine. Uslovljeni smo Zakonom o kulturi, koji je prošao javne rasprave, a posle njegovog usvajanja dolazi na red Uredba. Tek nakon njenog stupanja na snagu može se raspisati konkurs - objašnjava Nedeljković.

Bilo je reči i o kategoriji istaknutih umetnika, koja je postojala do 2003, a koja bi olakšala dodelu nacionalnih priznanja. U Zakonu za kulturu postoji termin samostalni istaknuti umetnik, ali Nacionalni savet za kulturu, koji ih određuje, još nije formiran.

Kao primer dobre prakse predloga liste značajnih nagrada, navedeno je Udruženje filmskih umetnika Srbije.

- Merila za oblast kinematografije su nagrade sa filmskih festivala u Puli, Herceg Novom i Vrnjačkoj Banji (samo za scenario), Beogradski festival kratkog metra, Festival animacije u Čačku, Festival u Sopotu (koji nije definisao profil) i FEST, koji je odnedavno uveo takmičarska priznanja. Naravno, uključene su i nagrade iz Kana, Berlina... Važne su nagrade UFUS-a, zatim Plaketa Jugoslovenske kinoteke, kao "Kristalna prizma" Akademije za filmsku umetnost, koja se ne dodeljuje već skoro pet godina - objasnio je Božidar Zečević.

BALETSKI UMETNICI

MALO je nagrada za baletske umetnike, a jedina za životno delo je "Dimitrije Parlić". Imamo priznanje za interpretaciju ali se vodi kao drugorazredno. Želimo da ustanovimo nagradu "Olga Skovran" za narodnu igru, ali i da uvrstimo priznanja institucija - istakla je Marija Bajčetić iz UBUS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije