VUKOSAVLjEVIĆ U LUČANIMA: Sačuvajmo ćirilicu

Tanjug

utorak, 26. 03. 2019. u 18:15

ВУКОСАВЉЕВИЋ У ЛУЧАНИМА: Сачувајмо ћирилицу

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević Foto Tanjug

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je Osnovnu školu „Milan Blagojević“ u Lučanima, povodom akcije „Sačuvajmo ćirilicu“ koju su pokrenuli učenici i nastavnici te škole
LUČANI - Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je Osnovnu školu „Milan Blagojević“ u Lučanima, povodom akcije „Sačuvajmo ćirilicu“ koju su pokrenuli učenici i nastavnici te škole.

„Akcijom ''Negujmo srpski jezik'' mi smo odsvirali samo jedan ton. I ako se taj ton koji smo odsvirali čuo u ušima naše pametne dece i naših dragih učitelja i nastavnika koji čine so srpskog obrazovanja, i ako iz tog tona nastane melodija srpske kulture i pismenosti onda niko neće biti srećniji od nas“, istakao je Vukosavljević.

Ministar je podsetio na reči velikog naučnika Isaka Njutna koji je govorio da mu je bilo lako da ostvari velike rezultate, "jer je stajao na leđima divova", pozivajući sve učenike da budu "mali veliki divovi" za svoje okruženje, zajednicu, porodicu, državu i naciju.

PROČITAJTE JOŠ - OČUVANjE JEZIKA I PISMA: Pokrenuta akcija "Sačuvajmo ćirilicu" (FOTO)

Vukosavljević je skrenuo pažnju na globalne trendove industrije zabave koji donose sa sobom sakaćenje jezika, povećanje vulgarnosti u javnom govoru.

Ukazao je na zadatak i škole i porodice, kao i svake odgovorne institucije, da zanemari „buku i bes“ vremena u kojem živimo i usadi temelje vaspitanja, etike, kao i temelje onog pogleda na svet koji od današnjih mladih ljudi sutra čine budućnost ove zemlje.

„Da bi opstala na vetrometini istorijskih događaja, Srbija mora da ima čvrst oslonac u svojoj kulturi i u svom identitetu. Kada negujemo svoju kulturu i svoj identitet, mi zapravo učvršćujemo temelje svoje snage i svoje spremnosti za brojne istorijske izazove“, rekao je ministar.

Tim izazovima, kako kaže Vukosavljević, ovaj narod ukoliko želi da traje mora da se da se odupre svojom svešću, identitetom, kulturom, svojim istorijskim trajanjem i na kraju svojim pismom i jezikom. „Svaki napor usmeren u tom pravcu, jeste napor te vrste, na kom će nam biti zahvalne generacije koje će doći posle nas“, poručio je ministar.

Vukosavljević je čestitao nastavnicima i učenicima šestog razreda koji su pokrenuli akciju „Sačuvajmo ćirilicu“, ohrabrio ih da nastave u tom pravcu i najavio podršku Ministarstva u ovakvim i sličnim naporima.

Povodom akcije „Sačuvajmo ćirilicu“ učenici su pripremili prigodan program, u okviru koga su predstavili svoje zvanične plakate i kaligrafske radove na temu ćirilice. Vukosavljević je nakon posete Lučanima, govorio na otvaranju nove zgrade Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Čačku, a u izjavi medijima je naglasio stav da država treba da ohrabruje veću upotrebu ćirilice.

„Duh vremena utiče da se ćiriličko pismo sve manje koristi. Evo i u Čačku možemo da vidimo da je najveći deo ispisa u javnom prostoru latiničnim pismom, ali upotreba ćirilice je vrlo važna za opstanak tog našeg ne samo pisma, nego i kulturnog spomenika“, rekao je Vukosavljević.

On je dodao da će podsticajnim merama nastojati da ohrabre upotrebu ćirilice i izrazio uverenje da će se predlog izmena i dopuna Zakona o jeziku i pismu, koje je Ministarstvo pripremilo, naći na prolećnoj sednici Skupštine Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Драгољуб Збиљић

03.04.2019. 09:52

Веома је лепо што су се деца (ђаци у Лучанима) сетили да "треба да чувамо ћирилицу". Али деца још нису способна образовно да схвате узрок српског проблема у вези са српским писмом у српском језику. Не могу то деца да разумеју зато што им о томе у школи нико од професора не предаје. Чуди, међутим, што министар још није схватио заједно са српским лингвистима да је практично данас немогуће спасити ћирилицу ако Срби не чувају своје писмо на начин како се то чини у свим језицима и народима у Европи.

Драгољуб Збиљић

03.04.2019. 09:58

А тај једини могући начин очувања (и) српског писма јесте: нормирање (и) српскога језика с пуним суверенитетом српског писма у српском језику у основном нормативном документу за писање српског језика у једноазбучју. Јер никоме није успело даа сачува своју државу без њеног суверенитета и, исто тако, нико у Европи није сачувао и не чува своје писмо тако што поред свога писма за писање свога језика уведе још неко алтернативно, туђе писмо. Код Срба је уведено туђе писмо да заузме место српског писм