OČUVANjE JEZIKA I PISMA: Pokrenuta akcija Sačuvajmo ćirilicu (FOTO)

Novosti Online

utorak, 12. 02. 2019. u 13:22

ОЧУВАЊЕ ЈЕЗИКА И ПИСМА: Покренута акција Сачувајмо ћирилицу (ФОТО)

Vuk Stefanović Karadžić

Za sada je dizajnirano 10 plakata čija su osnova citati pojedinih profesora, pisaca, pesnika, svetitelja i crkvenih velikodostojnika, kao i fotografije najstarijih ćiriličnih spomenika
Članovi novinarske sekcije Osnovne škole ,,Milan Blagojević” iz Lučana, sa nastavnicom srpskog jezika, Monikom Ružić, i školskim bibliotekarom, Jelenom Karić, pokrenuli su akciju ,,Sačuvajmo ćirilicu”.

Izrađeni su plakati čiji je cilj da podsete na dužnost očuvanja jezika i pisma. U okviru akcije planirane su mnogobrojne aktivnosti.

Pročitajte još - Ćirilica- jedino srpsko pismo

Za sada je dizajnirano 10 plakata čija su osnova citati pojedinih profesora, pisaca, pesnika, svetitelja i crkvenih velikodostojnika, kao i fotografije najstarijih ćiriličnih spomenika.

Pozivaju se svi oni koji bi da podrže akciju očuvanja srpskog pisma i oni koji imaju bilo kakav predlog za saradnju, da na mejl casopiskoraci@gmail.com šalju svoje predloge, utiske i pisma podrške ovoj velikoj ideji potekloj iz male sredine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Гордана

12.02.2019. 13:50

Фантастични плакати. Колико сам схватила, ово је почетак велике акције. Надам се да ће наићи на добар одзив и да ћемо моћи да прочитамо како све тече и шта се дешава у оквиру акције. Све честитке!

Драга Мирсин Сибничанин

13.02.2019. 11:10

@Гордана - Нажалост, у једном од тих плаката погрешно је приписана једна мисао Милошу Ковачевићу. Та мисао гласи: "Ћирилица је српско писмо, а латиница је писмо српског језика." Ту мисао прва је истакла "Ћирилица" (удружење), па њено ауторство не припада Милошу Ковачевићу, како је изашло на једном плакату, него ту је аутор "Ћирилица" 2004. године, а стварни аутор је био и остао Драгољуб Збиљић, тада председник Извршног одбора "Ћирилице". Ковачевић се учланио у ту "Ћирилицу", али није творац те мисли.

Драга Мирсин Сибничанин

14.02.2019. 09:34

@Гордана - Да. Збиљић је потпуно јасан у својој уистини о српско ћирилици и у вези с њом.. Имате супротно гледиште?

Суштина

15.02.2019. 05:35

@Гордана - Дивна акција, браво децо. Размислите и да је проширите са захтевом да се Гајева латиница престане учити у другом основне. Деци треба шанса да науче и заволе ћирилицу.

Драгољуб Збиљић

13.02.2019. 10:51

Треба честитати деци из Лучана што су се сетила да треба бринути о спасавању српске азбуке. Али, деца не могу знати, јер их у школи не уче о истини -- да нема спаса српској ћирилици док власт (државници у служби народа) не усвоје и примене усаглашен с Уставом Закон о службеној употреби језика и писма и док српски лингвисти у српском правопису не нормирају језик Срба на српском писму, а не на двоазбучју, као да је и даље жив "српскохрватски језик".

Драга Мирсин Сибничанин

13.02.2019. 11:03

Ако ћемо поштено: Вук Стеф. Караџић је први Србин који је с Ђуром Даничићем прихватио да се потпише хрватском латиницом 1850. године када је с Хрватима у Бечу потписивао Књижевни договор у коме се не спомињу ни Срби, ни српски језик ни српско писмо ћирилица. Дакле, може се рећи да Вук јесте последњи реформатор српске азбуке, али и први Србин који је у договору с Хрватима легализовао још једно писмо (гајицу) за писање српског језика из његове реформе. А онда су комунисти полатиничили 90 % Срба.