Dejan Aleksić lauret nagrade „Mika Antić“

J. S.

ponedeljak, 11. 03. 2019. u 21:15

Дејан Алексић лаурет награде „Мика Антић“

Foto: KCNS

Tradicionalna pesnička manifestacija „Antićevi dani“,12. po redu trajaće od 13. do 15. marta u Novom Sadu.Laureat nagrade „Miroslav Antić“ je pesnik Dejan Aleksić
TRADICIONALNA pesnička manifestacija „Antićevi dani“,12. po redu trajaće od 13. do 15. marta u Novom Sadu.Laureat nagrade „Miroslav Antić“ je pesnik Dejan Aleksić.

Član Odbora manifestacije i predsednik žirija „Antićevih dana“ Miroslav Radonjić, saopštio je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada da je žiri u sastavu - Mina Đurić, Nenad Šaponja i Miroslav Radonjić - jednoglasno odlučio da se nagrada „Miroslav Antić“ za 2018. godinu dodeli Dejanu Aleksiću za zbirku pesama „Radno vreme raja“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

- Aleksić, koji je i zapaženi pesnik za decu, u izvesnom smislu nastavlja dijalog sa pesničkim opusom Miroslava Antića. Aleksić je pesnik, dramski pisac i književni stvaralac za decu čija poezija je već uveliko prepoznata na mapi savremenog srpskog pesništva.Svedenost Aleksićeve lirike duboko se opire pripadnosti našoj sveopštoj „kulturi kašnjenja“ - rekao je Radonjić.

Predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić rekao je da je ova, 12, po redu manifestacija posvećena Miroslavu Antiću u Novom Sadu, evropskoj prestonici omladine i kulture, prilika je da se na pravi način, u kontinuitetu, pokažu dostignuća najvećeg umetnika ovog grada u oblasti književnosti, slikarstva, filma i novinarstva .

Govoreći o programu predstojećih „Antićevih dana", Miljana Kozarov, pomoćnik direktora KCNS, naglasila je da će tokom trodnevne manifestacije publika još jednom imati priliku da se uveri u umetničku svestranost popularnog Mike.


- Uredništvo KCNS, u konsultaciji sa porodicom Antić, sačinilo je likovni deo programa manifestacije, a u njega je uvršten i predlog koji je dugogodišnji član Organizacionog odbora manifestacije i član žirija, Dr Draško Ređep, dostavio pre svoje smrti - rekla je Kozarov i naglasila da je sadržaj „Antićevih dana" namenjen svima: deci, mladima, stručnoj javnosti i umetnicima koji inspiraciju nalaze u opusu ovog umetnika.

Kozarov je najavila da će manifestaciju u sredu u 12 sati u Gradskoj kući otvoriti gradonačelnik Miloš Vučević, a pozdravnu reč uputiće direktor KCNS Bojan Panaotović. Antićeve pesme kazivaće Miodrag Petrović, a Hor OŠ "Miroslav Antić" izvešće nekoliko njegovih pesama. Mikina dela u svom aranžmanu predstaviće i dvojac Miloš Zubac i Milan Korać.

Istog dana biće otvorene dve izložbe – U Kulturnoj stanici Eđšeg, u 18 sati, izložba dečjih radova, odabranih na tradicionalnom konkursu, a u isto vreme u Likovnom salonu KCNS biće otvorena izložba „Sve boje sveta" koja će sadržati Antićeve slike sa motivom suncokreta, nastale 1986. godine. Izložbu će upotpuniti i projekcija video - radova Filipa Markovinovića, nastalih na Likovnoj koloniji „Miroslav Antić" 2009. godine.

Program će biti nastavljen u Klubu „Tribina mladih" priređivanjem Poetske večeri, a prvi dan biće završen sećanjem na Draška Ređepa počevši od 20 sati u IK "Prometej." Učestvovaće Zoran Kolundžija, Miroslav Radonjić i Rale Damjanović.Manifestacija će biti završena 15.marta u Gradskoj kući u 19 sati uručenjem nagrade Aleksiću.


Drugi dan manifestacije 14. marta započeće odlaskom delegacije Grada Novog Sada i članova Odbora na pesnikov grob, a potom će kod pesnikovog spomenika u Dunavskom parku, a na dan Antićevog rođenja, učenici Osnovnih škola „Dušan Radović" i „Miroslav Antić" recitovati njegove stihove. Potom, u 13 sati u Malom likovnom salonu biće otvorena izložba „Prostor je brzina uma", a u 18 sati u Klubu „Tribina mladih" biće predstavljena antologija Jana Labata i Miroslava Antića. Izložba retrospektivnih dela nastalih na Umetničkoj koloniji „Miroslav Antić" biće otvorena u 19 sati.

Poslednjeg dana manifestacije, u petak 15. marta, u Velikoj sali KCNS u 11 sati biće priređen susret pesnika sa novosadskim đacima. Potom će u Likovnom salonu KCNS-a biti održana promocija knjige prošlogodišnjeg laureata nagrade „Miroslav Antić", Nenada Šaponje.


„MIKA“ I U HERCEG NOVOM

KCNS pre nekoliko dana gostovao na Danima mimoze u Herceg Novom i tom prilikom predstavio je manifestaciju „Antićevi dani" i film o ovom vrsnom umetniku što je izazvalo veliku pažnju publike i tamošnje javnosti. Ova promocija realizovana je kao plod Protokola o saradnji koji su pre pola godine potpisali direktori Kulturnih centara Novog Sada i Herceg Novog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije