Osuđenici u Kući kralje Petra I Karađorđevića

A. V.

18. 02. 2019. u 23:57

Осуђеници у Кући краље Петра I Карађорђевића

Foto: T. Ćirić

U ponedeljak održana samostalna izložba umetnika Vladimira Miljkovića (25). Dela su inspirisana vezom između istorijskih događaja i današnjice, u kojoj osuđujući sebe, postajemo zatvorenici sopstvenog uma, navodi autor
"OSUĐENICI" je naziv samostalne izložbe slika i crteža održane u ponedeljak uveče u Kući kralja Petra I Karađorđevića u Beogradu, čiji autor je mladi umetnik Vladimir Miljković (25). Dela su inspirisana vezom između istorijskih događaja i današnjice, u kojoj osuđujući sebe, postajemo zatvorenici sopstvenog uma.

Posledice koje na pojedinca ostavlja današnje društvo neretko su anksioznost i depresija, na koje ove slike upozoravaju.  Polazna tačka je lični stav i iskustvo, zatim i osvrt na sudbinu drugih ljudi iz istorije ili sadašnjeg vremena. Ističu se situacije u kojima su čovekov um i telo izloženi stresu, traumi i bolu.

- Ideja je da se naprave paralele između događaja vezanih uglavnom za prošli vek i onoga što se dešava u našem vremenu. Sličnost sa događajima ispred kojih smo nekoliko decenija je poražavajuća. To nikako ne sme da bude samo puko cinično ruganje današnjem čoveku, već pre svega postavljanje jednog ogoromnog uzvičnika iznad svake, po ko zna koji put ponovljenje greške svih nas, kao čovečanstva - kaže Vladimir Miljković.

Ovaj mladi Šapčanin diplomirao je na smeru grafika i knjiga na "Fakultetu Primenjenih Umetnosti", master studije slikarstva završio je na Fakultetu Likovnih Umetnosti u klasi profesora Radomira Kneževića, dok je prošle godine upisao doktorske studije na Fakultetu Likovnih umetnosti. Izlagao je na međunarodnoj izložbi minijatura 6x6 Rochester Contemporary Art Center New York, NIŠ ART fondaciji u galeriji "Filip Moris" u Nišu, Šabačkom Oktobarskom Salonu, Kući legata u Beogradu, Bijenalu grafike, izložbi "Portret" u galeriji Stambol Kapija i na mnogim drugim mestima.  

 Vladimir Miljković, Foto: T. Ćirić

Detalji sa izložbe, Foto: T. Ćirić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije