ZAVRŠEN FESTIVAL AUTORSKOG FILMA: Za kraj slavni Farhadi

R. R.

01. 12. 2018. u 06:41

ЗАВРШЕН ФЕСТИВАЛ АУТОРСКОГ ФИЛМА: За крај славни Фархади

Foto: FAF

U "Kombank dvorani" svečano završen Festival autorskog filma. Nagrada "Slobodan Novaković" pripala "Kradljivcima" Hirokazua

ODJAVNA špica Festivala autorskog filma, koji je od 23. do 30. novembra ponudio publici najbogatiji program do sada (više od 90 ostvarenja u svim selekcijama, 29 u Glavnom programu, od kojih je deset bilo u trci za nagrade), i ove godine nosi znak novih laureata.

Nagrada "Slobodan Novaković", koju dodeljuje žiri kritike FIPRESCI Srbija, pripala je kanskom pobedniku, porodičnoj drami "Kradljivci" japanskog reditelja Kore-ede Hirokazua, koja je otvorila 24. FAF. Specijalna nagrada "Slobodan Novaković", prema oceni ovog žirija, otišla je filmu "Granica" Alija Abasija (pobednik programa "Izvestan pogled" na ovogodišnjem Kanu).

Priznanje Udruženja filmskih umetnika Srbije, Nagrada 'Aleksandar Petković Petko' za najbolji snimateljski rad pripala je Ivanu Markoviću, direktoru fotografije filma "Ti imaš noć". Kako je u ime UFUS-a istakao Miloš Spasojević, član žirija, važnost ove nagrade je u tome što se ona dodeljuje za jedan od ključnih aspekata filma, a inače ne postoji mnogo mogućnosti za ovakvo priznanje na drugim festivalima u Srbiji.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnicima medija obratio se i naš svetski poznati profesor Vlada Petrić, koji na festivalu već tradicionalno dodeljuje nagradu "Slavko Vorkapić" za najsinematičniju sekvencu u filmu. Kako je istakao, ovim priznanjem nagrađuje se suština filma, odnosno ono što ne može da se vidi ni u jednoj drugoj umetnosti.

PROČITAJTE I: Istinski heroj pokretnih slika

U ovogodišnjoj Glavnoj takmičarskoj selekciji FAF bili su i filmovi nagrađivani na velikim svetskim festivalima, kao što su "Ajka" Sergeja Dvorcevoja (nagrada za najbolju glumicu u Kanu, Gran pri u Kotbusu), "Srećan kao Lazaro" Aliće Rorvačer (nagrada u Kanu za najbolji scenario), "Zaposlena" Nikosa Labota (FIPRESCI nagrada u Varšavi), "Ne zanima me da li ćemo se u istoriju upisati kao varvari" Radua Žudea (najbolji film u Karlovim Varima), "Život među zvezdama" Kler Denis (nagrada FIPRESCI u San Sebastijanu). Od domaćih produkcija i koprodukcija, u trci za glavnu nagradu festivala, Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" bila su tri ostvarenja koja smo premijerno videli - "Teret" Ognjena Glavonića, "Granice kiše" Vladimira Sudara i Nikole Mijovića, i "Ti imaš noć" Ivana Salatića.

Ovogodišnje izdanje FAF zatvorio je film "Svi znaju" Ašgara Farhadija, porodična drama sa Penelope Kruz i Havijerom Bardemom u glavnim ulogama.


FAF NA BIS

TRADICIONALNO, danas počinje festivalski program "FAF na bis", pa će publika imati priliku da ipak vidi neke od najtraženijih ili rasprodatih filmova. U Kombank dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra Beograda, prikazuju se "Kradljivci", "Granica", "Svi znaju", "Klimaks", "Jedan dan", "Ajka", "Suton", "Devojka", "Pepeo je najčistije belo", "Teret".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije