POČINJE SVETKOVINA PISANE REČI: Otvara se 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Dragana Matović

21. 10. 2018. u 08:15

Kapije Međunarodnog beogradskog sajma knjiga biće otvorene u deset sati, a čast da zvanično "pokrene" 63. smotru knjige pripala je akademiku i pesniku Matiji Bećkoviću

ПОЧИЊЕ СВЕТКОВИНА ПИСАНЕ РЕЧИ: Отвара се 63. Међународни београдски сајам књига

Shutterstock

RADOST čitanja, čitalaca, pisaca i izdavača od nedelje se ponovo nalazi pod kupolama Beogradskog sajma. Kapije Međunarodnog beogradskog sajma knjiga biće otvorene u deset sati, a čast da zvanično "pokrene" 63. smotru knjige pripala je akademiku i pesniku Matiji Bećkoviću. Prisutne će na ceremoniji u Hali 2 u 18 časova pozdraviti i istoričar i pisac Abdulah Busuf, u ime Maroka - zemlje počasnog gosta.

Pod sloganom "Radost čitanja", najmasovnija i najprestižnija manifestacija pisane reči okupiće oko hiljadu domaćih i stranih izlagača na više od 500 štandova. Tokom predstojećih osam sajamskih dana, poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu da sagledaju celokupnu ovogodišnju izdavačku produkciju i da, po najpovoljnijim cenama, obogate sopstvenu biblioteku najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća.

- Izdavaštvo je najvitalnija i najmasovnija kulturna industrija, koja ima najdužu tradiciju - kazala je Sanja Milić, urednica programa Sajma knjiga. - Važan deo programa biće posvećen poeziji i ponosna sam što Sajam knjiga otvara pesnik Matija Bećković. Osmislili smo program "Dijalog poetika" u kojem će pesnici sučeljavati svoja mišljenja, baš kao i pisci u programu "Dijalog proza". Namera nam je da kroz dijaloške forme predstavimo dela i pisce kao što su Ljubica Arsić, Vladan Matijević, Goran Petrović, Milena Marković...

PROČITAJTE JOŠ: Novi hitovi “Novosti”

U FOKUSU će biti domaći i strani pisci, a izdavači će i ovog puta predstaviti najnovija izdanja, svoje autore i ideje. Biće organizovane mnogobrojne tribine, razgovori sa piscima, predavanja i diskusije o književnosti.

Mohamed Amin Belhaž, ambasador Maroka, zemlje počasnog gosta Sajma, najavio je posetu ministra kulture Mohameda el Araža, koji će predvoditi delegaciju iz Maroka.


- Maroko je prva arapska zemlja koja je počasni gost Beogradskog sajma knjiga i potrudićemo se svi zajedno da na štandu od 100 kvadratnih metara predstavimo bogatu kolekciju knjiga, uključujući književnost, istoriju, filozofiju, politiku društvene nauke - rekao je Amin Belhaž i dodao da će u Beograd stići nekoliko vrhunskih autora iz Maroka.

Na štandu površine 100 kvadratnih metara izgrađenom u originalnom marokanskom stilu, počasni gost će predstaviti najznačajnije nacionalne izdavače, javne institucije i više od 1.000 naslova, a u goste nam dolaze pisac Tahar ben Želun, pesnikinja Safae Sižilmasi Idrisi, Abdulah Busuf, sekretar Saveta marokanske zajednice nastanjene u inostranstvu, spisateljica Sane Čairi i umetnik Farid Ganam.

PROČITAJTE JOŠ: Srpska proza u punom sjaju

PORED zemlje počasnog gosta, na Sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Egipta, Irana, Japana, Kine, Mađarske, Rumunije, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Crne Gore i Švajcarske. Osim u hali 2A, literatura mnogobrojnih inostranih izdavača biće predstavljena i na štandovima distributerskih kuća u hali 4.

Među mnogobrojnim gostima iz inostranstva - piscima, teoretičarima, prevodiocima, izdavačima, koji će na ovogodišnjem sajmu knjiga učiniti čast organizatorima i ljubiteljima knjige u Srbiji, pored ostalih, biće i ministar kulture Rusije Vladimir Medinski, Santjago Ronkaljolo iz Perua, Valter Ugo Mai iz Portugalije, Robert Simonišek iz Slovenije, Piter V. Bret iz Amerike...

HITOVI "NOVOSTI" PRED ČITAOCIMA

IZDANjA Kompanije "Novosti" već godinama izazivaju veliko interesovanje posetilaca Sajma knjiga. Na štandu u Hali 1, koji se godinama nalazi na istom mestu, sačekaće ih nekoliko naslova koji su još "vrući", jer su tek stigli iz štamparija, ali i naši stari hitovi.

IZ pera autora knjige o patrijarhu Pavlu "Budimo ljudi", Jovana Janjića stiže kapitalno delo "Srpska crkva u komunizmu", a među novim izdanjima su i "Sto mojih portreta" Matije Bećkovića, "Krcun - Pisma bez kurira", koju su priredili Željko V. Marković i Aleksandar Rajevac, "One su promenile Srbiju" Milene Marković i Tatjane Loš, dopunjeno izdanje "Beogradskih priča" Zorana Lj. Nikolića i "Riznice zdravlja" Desimira Ješića.

TU su i naši novi hitovi: "Pečat Milorada Ekmečića" i "Ja, Pink Panter" Olivere Ćirković, "Od Montevidea do Moskve" Jovana Sekulića i Vladimira Stankovića. Sva naša izdanja prodavaće se uz sajamski popust, a neki naši raniji hitovi moći će da se kupe po simboličnim cenama od 50 i 100 dinara.


MEDINSKI

PRVI u nizu uglednih gostiju Sajma knjiga biće Vladimir Medinski, ministar kulture Rusije, istoričar i književnik. Posle ceremonije otvaranja, Medinski će predstaviti svoju knjigu "Rat - Mitovi SSSR-a 1939-1945" ("Službeni glasnik"), ali i govoriti o aktuelnim društvenim i političkim temama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

jovan

21.10.2018. 08:49

Ove godine klasike svetske književnosti možete videti u pothodniku kod Sajma... Hale od 1 do 10 rezervisane za gigante pisne reči - Marinković, Kockar, Dedić, Bačić... Hala 11 - Šešelj!