GLUMICA Milena Dravić preminula je danas je u 79. godini. Od dive srpskog glumišta opraštaju se kolege, prijatelji i poštovaoci.

MIRA BANjAC: IDE MOJE JATO

PLAČEM od ranog jutra, Milena je bila poslednje i ujedno najskuplje i najautentičnije lice naše kinematografije. Na palićkom festivalu otvorila sam Mileninu izložbu i bila gošća na promociji njene monografije. Bio je to naš poslednji susret. Tih dana Milena je bila vesela, raspoložena za šalu i snažna poput Feniksa. Ali eto, sada je otišla kod svog Gage. Puno glumaca smo izgubili u poslednje vreme, odlazi moje jato. Preteško mi je da to prihvatim. Dodatno sam skrhana time što zbog ličnih zdravstvenih problema neću moći da prisustvujem poslednjem oproštaju od bliske prijateljice, velike glumice Milene Dravić.

ODLAZAK LEGENDARNE MILENE DRAVIĆ: SMRT SRPSKE DIVE POTRESLA REGION: Večerala je s Hičkokom, a Lajzi Mineli darovala je srpske opanke

SVETLANA BOJKOVIĆ: ODLAZI CELA EPOHA

STVARNO me je potresla ova vest. Nisam očekivala da će se ovako završiti, ali, što kažu, smrt uvek dođe prerano. Izgubili smo ne samo sjajnu glumicu, već pravu divu naše kinematografije, koja je imala toliko divan i bogat opus, a uz to bila i predivno stvorenje, sa kojim je bilo divno i lako raditi. To su ti neki poslednji Mohikanci sa kojima odlazi cela jedna epoha.

PROČITAJTE POSLEDNjI INTERVJU KOJI JE MILENA DRAVIĆ DALA ZA "NOVOSTI": Mnogo je teško bez Dragana

RADE ŠERBEDžIJA: BOŽANSTVENA I PLEMENITA

OTIŠLA je božanstvena glumica, moj veliki i iskreni prijatelj celog mog života, o njoj sam i pisao u svojoj knjizi, prava heroina. Potresla me je ova vest. Ovog leta, dok sam bio na Brionima sa svojim Ulisisom, a Milena u pulskoj "Areni" na otvorenju filmskog festivala, stalno smo se čuli i nagovarao sam je da dođe do ostrva. Nije mogla, rekla je da je preumorna i da nema snage doći do Briona, uprkos mojoj želji. Oduševljavalo me je što je uvek bila na strani onih koji su potlačeni, nesrećni. Bio sam presrećan kada je, nakon smrti Dragana Nikolića, odlučila svoj brodić pokloniti baš meni. Tako su nastale brojne slike kako se tim brodićem voze glumci.

SRBIJA TUGUJE ZBOG ODLASKA MILENE DRAVIĆ Sloboda Mićalović: Kuda svi to žurite? Andrija Milošević: Kraljice naša, srećan ti put; Grlić: Gledao sam kako ceo Split čeka da se prošeta sa njom

Rajko Grlić

RAJKO GRLIĆ: NESTAJE JUGO-KINEMATOGRAFIJA

BILA je najveća zvezda jugoslovenske kinematografije, glumica kojoj se može samo diviti. Njenim odlaskom potvrđuje se da i jugoslovenska kinematografija zauvek nestaje. Bila je jedna od najveselijih likova koje sam video na filmu, a takva je bila i u prirodi. Vesela, jednostavna, neponovljiva.

ODLAZAK LEGENDARNE GLUMICE Preminula Milena Dravić

NATAŠA NINKOVIĆ: ČUVAR PROFESIJE

MILENA je bila i ostala naša istinska diva! Ne samo svojim ogromnim glumačkim dostignućima koje nam je ostavila, već i svojim životnim stavovima, stilom i ukusom, banila je integritet i dostojanstvo naše profesije do kraja i dokazala, zajedno sa Gagom, da se može i u najgorim životnim iskušenjima ostati "gospodin". Oni su nam pokazali kako možeš biti "najveći" a jednostavan, "vaspitan" a savremen, svačiji a svoj, nepotkupljiv! Ogroman gubitak za našu zemlju i celi region. Ova godina nam odnosi "čuvare naše profesije".

Radoslav Zelenović

RADOSLAV ZELENOVIĆ:NAJVEĆA ZVEZDA

Na veliko platno je uvek donosila nešto autentično, svoje, neponovljivo, zbog čega su je kolege i publika obožavali. Imala je harizmu i odmerenost karakterističnu za najveće zvezde u istoriji kinematografije. Njen aganžman na televiziji i pozorištu samo je uokvirio izuzetnu umetničku karijeru. Pre nekoliko meseci, na filmskim festivalima na Paliću i u Puli publika je ovacijama dočekala i nagradila veliku divu naše kinematografije. Ljudi su znali koliko je vredna njena karijera i umeli su to da nagrade - istakao je Radoslav Zelenović, upravnik Audio-vizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU.

SLOBODA MIĆALOVIĆ: GOSPOĐA GLUMICA

KUDA svi to žurite? Verujem na bolje i lepše mesto. Hvala na predivnim ulogama, hvala što ste velikodušno delili sa nama život, hvala na druženju, hvala što ste nam Gaga i ti pokazali kako ipak može da se bude Gospodin glumac i Gospođa glumica. Draga Milena, putuj sa anđelima...

LENA KOVAČEVIĆ: DEO PORODICE

NEŽNA a jaka, talentovana a skromna, diva a pristupačna, brižna i uvek nadneta nad umetnošću i bližnjima, puna ljubavi, naša prijateljica, Milena Dravić. Znam da zna koliko smo ponosni što je deo naše porodice i što smo rasli pored vas, naši Milena i Dragan. Večna slava! Do ponovnih druženja...

ANDRIJA MILOŠEVIĆ: KRALjICE NAŠA, SREĆAN TI PUT

"Kraljice naša, srećan ti put. Ostaćeš upamćena kao najdivnija duša jednog vremena. Pozdrav."

VOJIN ĆETKOVIĆ: GAGA I TI STE PONOVO ZAJEDNO

Slavni glumac, Vojin Ćetković, oglasio se na Instagramu povodom smrti velike srpske glumice Milene Dravić, koja nas je danas napustila u 79. godini.

On je objavio sliku Milene Dravić i njenog pokojnog supruga i velikog glumca Dragana Nikolića, i napisao reči: "Sada ste ponovo zajedno".

DRAGANA MIĆALOVIĆ: NEBO PUNO ANĐELA

"Hvala. Zauvek ću pamtiti. Sad je nebo definitivno puno anđela", napisala je Dragana Mićalović.

JELISAVETA ORAŠANIN: BOLjA SE UMETNICA RODITI NEĆE

"Počivaj u miru legendo! Bolja se umetnica roditi neće", napisala je Jelisaveta Orašanin na svom Instagramu gde je takođe objavila Milenina sliku iz mladosti.