Voja Brajović: Nema vremena za čekanje

D. B. M.

09. 05. 2018. u 08:20

Poslednja rasprava o priznanjima za doprinos kulturi

Воја Брајовић: Нема времена за чекање

Vojislav Brajović - Foto Tanjug

VEĆ nekoliko godina se ne dodeljuju priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi i potrebno je sva proceduralna pitanja što pre rešiti. Nema više vremena za čekanje. Ne treba da tražimo izgovor u mogućim greškama, jer one se mogu rešiti u hodu.

Ovo je juče rečeno na poslednjoj javnoj raspravi o budućnosti takozvanih nacionalnih penzija u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.

- Ova priznanja ne smeju da budu socijalna kategorija, već vrsta ordena - rekao je Vojislav Brajović, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Vladimir Nedeljković, savetnik u Ministarstvu kulture podsetio je da je do sada dodeljeno 503 priznanja, a da ga trenutno prima 318 umetnika, budući da je određeni broj dobitnika u međuvremenu preminuo.

- Oduzimanjem prava umetnicima da dobiju ovo važno priznanje bivši ministar kulture Ivan Tasovac je naneo veliku štetu - smatra Božidar Zečević, predsednik Udruženje filmskih umetnika Srbije. - Nije tačno da nisu postojali kriterijumi. Imali smo devet rigoroznih pravila o dodeli nacionalnih priznanja.

Tokom susreta, koji su započeli polovinom januara ove godine, predstavnici Ministarstva kulture, ugledni umetnici i stručnjaci u kulturi su se složili da je neophodno jasno naglasiti da je reč o nacionalnim priznanjima, a ne penzijama, utvrditi stabilan normativni okvir i odrediti jasnije kriterijume po oblastima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Andreja Analiticar

09.05.2018. 09:20

Priznavanje diploma nije najvaznije da bi se neko zaposlio ili produzio skolovanje. Mnogo je vaznije sta kandidat zna da radi i na kom jeziku. Diploma je obican papir, ali je znanje i umece najvaznije. Ne moze neko da dobije posao ili bude primljen da nastavi skolovanje ako nema znanje onoga sto treba da radi i znanje jezika.

Nikola

09.05.2018. 09:48

Prvo nam vratite penzije, pa onda razgovarajte o nacionalnim priznanjima.