Hrvati neće Branka Radičevića

Jl. BANJANIN

15. 03. 2018. u 11:15

"Brankovo kolo" traži obnovu Radičevićevog spomenika u Slavonskom brodu. Nenad Grujičić: Vreme je da se dve države dogovore na najvišem nivou

Хрвати неће Бранка Радичевића

Grujičić prilikom otkrivanja biste u Slavonskom brodu 1984. / Foto Privatna arhiva

ORGANIZATORI manifestacije "Prolećni Brankovi dani", koja će u čast 194. rođendana velikog srpskog pesnika danas biti svečano otvorena u Sremskim Karlovcima, obnoviće predlog da u Hrvatskoj, u Slavonskom Brodu, rodnom gradu Aleksija (Branka) Radičevića, ponovo bude podignut njegov spomenik koji je srušen 1992. godine.

Predsednik "Brankovog kola" Nenad Grujičić kaže da su prethodnih godina, tokom trajanja smotre, podsećali javnost na Brankov zanemaren status u rodnom Brodu, ali da to nikada nije imalo očekivani odjek.

- U poslednje vreme često se govori i o tome da ovde obnavljamo razne važne elemente kulturnog nasleđa Hrvata i na Petrovaradinu i u Subotici i gde sve ne. Dakle, bio bi red da se u Hrvatskoj obnovi spomenik srpskog kultrnog nasleđa, pa da pored njega, posle tri i po decenije, obeležimo neki naredni Brankov rođendan - kaže, za "Novosti", Grujičić.

Spomenik našem romantičaru, rad Jovana Soldatovića, "Brankovo kolo" podiglo je 1984, pred osnovnom školom u Slavonskom Brodu koja je tada nosila pesnikovo ime. Nosilac celog projekta bio je grad Novi Sad, a poprsje je otkrio tadašnji gradonačelnik Novog Sada Zdravko Mutin. Domaćini su insistirali da latinicom budu ispisani Brankovi stihovi "Brže braćo, amo, amo, da se skupa poigramo".

Branko Radičević

- Baš na dan svečanosti otkrivanja skulpture, pojavila se "Monografija Slavonskog Broda" Vladimira Rema. Odmah smo primetili da u njoj nema ni slova o Branku, niti o Radičevićima koji su tu živeli sa porodicama. Beše nam čudno i nezamislivo, ali od domaćina nismo dobili nikakav odgovor. Mislim da to nije bilo slučajno - kaže nam Grujičić.

Radičevićev rodni grad, po njegovim rečima, danas ne mari za velikog pesnika srpskog romantizma, ne čini ništa da podigne srušeni spomenik, niti da osnovnoj školi vrati Brankovo ime.

- Proteklih godina, tiho i u strahu, kao da se skrivaju od nekoga, javljali su mi se članovi Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Slavonskog Broda, sa željom da se obeležje obnovi. Oni nisu uspevali kod lokalnih vlasti da proguraju taj zahtev, a mi nismo imali potrebnu snagu - otkriva Grujičić i dodaje. - Članovi društva su prestali da se javljaju i sve je utihnulo, a odnosi Srbije i Hrvatske su se komplikovali. Možda je sada najbolja prilika da se Srbija i Hrvatska dogovore na najvišem nivou i ostvare taj poduhvat.

Spomen-tabla koja je devedesetih skinuta sa pesnikove rodne kuće već je trebalo da bude vraćena, ali kako je reč o privatnoj kući, vlasnicima se očigledno ne žuri. Inače, ulica gde se Branko rodio preimenovana je u Ulicu Vladimira Mačeka, a škola koja je nosila njegovo ime sada se zove "Đuro Pilar".

Rodna kuća velikog pesnika

USKORO ODLUKA?

IDEJA da se ime Branka Radičevića "vrati" u Slavonski Brod postoji, o tome se ozbiljno razmišlja i odluka će biti donesena - rečeno nam je u Slavonskom Brodu iz kojeg je ime velikog pesnika "proterano", a izgubio je ulicu, školu i spomen-tablu.

- Branko pripada ne samo srpskom narodu, već i evropskoj kulturi i to treba uvek imati na umu - smatraju oni koji sada vode grad, a inicijativu da se ispravi nepravda vodi i akademik Tonko Marojević.

J. K.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

BOZA ZEMUNAC

15.03.2018. 11:31

Da li vi stvarno verujete da će Hrvati dići spomenik velikom Srpskom pesniku Branku Radičeviću?Ja čisto sumnjam.Mi Srbi smo mnogo naivan narod.

Čekaj

15.03.2018. 12:11

@BOZA ZEMUNAC - A zašto bi to hrvati trebali da dignu spomenik srpskom pesniku pa neki nikako da svate kako više nisumo u istoj državi eto šta bi neko u srbiji dozvolio da se diže spomenik hrvatskom pesniku pa to neaprosto nema smisla.

Hrvoje

15.03.2018. 12:22

@BOZA ZEMUNAC - Hrvati su digli na desetke spomenika velikom srpskom naučniku Nikoli Tesli, pa ste se onda bi kolektivno zapitali što Tesla ima s Hrvatskom, zar ne? Po vama nikakve - Tesla je Srbin, rođen u Austro-Ugarskoj, umro u Americi, sahranjen u Srbiji... Dajte me prosvjetilite - kakve veze Branko Radičević onda ima s Hrvatskom da bi mu trebali dignuti spomenik???

Влада СМ

15.03.2018. 12:58

@BOZA ZEMUNAC - Овде није реч о целој територији државе Хрватске, него о граду Славонски Брод, где је Бранко Радичевић рођен ... Славонски брод је тренутно у Хрватској. Некад је био и у Римском Царству. По томе не би требало да обележавамо у Нишу (Nais), Сремској Митровици (Sirmium), Београду (Singidunum) остатке градова тог великог царства, јер то више није иста држава?

Pitali smo se za Teslu

16.03.2018. 12:12

@BOZA ZEMUNAC - al' vi ste mu svejedno podigli spomenik...

Бата из Баната

18.03.2018. 07:27

@BOZA ZEMUNAC - Великан светске науке, Србин пореклом, Никола Тесла, није рођен у Аустроугарској, већ у Војној крајини у Хабсбуршкој монархији, настањеној у великом постотку Србима. Живео је у Америци и његова урна се налази у Београду. Није сахрањен примерено правилима православне вере.

Стефан Зоран

15.03.2018. 11:49

И мртве протерују... Ако их нису прогласили Хрватима, као Теслу, Андрића, Ћипика, Гундулића...

Гоца СЗ

15.03.2018. 11:52

Одувек су Срби веровали у "братство и јединство"... "Брже браћо, амо, амо"... "Остајте овдје"... "Брат је увек мио, па ма које вере био"...

Nešto

15.03.2018. 13:34

@Svašta - Tako je! Zbog veza sa Srbima trebalo bi da se Hrvati odreknu Ujevica, Matosa, Krleze, pa i jezika kojim govore.

Tesla2

15.03.2018. 12:18

Cim slucajno postane svetski otkriven i planetarno poznat ili neka svetska kompanija uzme nesto njegovo za ime brenda ima da ekspresno postane hrvat, da ga svojataju, dizu spomenike, nece moci covek da odbrani poreklo novopecenog ''svetski poznatog hrvata''.

Горан

15.03.2018. 14:15

Срби се и даље чуде... Ндх, Јасеновац, Јадовно, олуја, бљесак... Срби се и даље чуде...

branko

15.03.2018. 19:36

Sluzio sam vojsku pocetkom sedamdesetih godina u Slavonskom brod. Osao mi je u neprijatnoj uspomeni. skoro da nisam izlazio u grad jer su nas mestani gledali kao da smo sugavi.

Урке

15.03.2018. 23:29

па шта је ту чудно,ко да не знамо понашање хрватске јавности кад је било шта српско у питању,па чак и оно најелементарније?!е срби ,ко да сте с марса пали....