MNOGO puta umiremo i rađamo se u jednom životu. Kada patiš i kada ti sve propadne - tada umreš, a kada umreš onda se nešto novo rodi u tebi, onda napreduješ i tvoja duša raste. To mi liči na vaskrsenje. Ljubav je tu sadržana, i naša težnja da nađemo taj drugi deo sebe, da se spojimo u krug u kojem postoji i crno i belo, i plus i minus, i teži ka zaokruženju jednog čoveka, ka kompletiranju onoga što tražimo, što jesmo. Mislim da u svoj toj ljubavi koju imam u sebi, i u toj potrazi za onim što jesam, gluma nekako uvek ostaje moja najveća strast...".

PROČITAJTE I: Nebojša Glogovac teško bolestan, hitno primljen u bolnicu

Tako je u jednom od brojnih intervjua za "Novosti" govorio Nebojša Glogovac (1969 - 2018), glumac koji je sa samo 49 godina već imao mesto u prvom redu najvećih velikana srpskog glumišta, ali i čitavog prostora nekadašnje Jugoslavije - njegovim pozorišnim i filmskim bravurama jednako se klanjala i publika i kritika u Budvi, Podgorici, Zagrebu, Rijeci, na Brionima, u Sarajevu, Ljubljani, Skoplju, Prištini..., gde je osvajao nagrade, aplauze, i sarađivao sa brojnim rediteljima.

Pročitajte još - Po ovim ulogama ćemo pamtiti Nebojšu Glogovca (VIDEO)

Vest o njegovoj iznenadnoj smrti u petak je šokirala i rastužila javnost u Beogradu, Srbiji, njegovom rodnom Trebinju, regionu... Za Nebojšom Glogovcem, pored njegovih kolega, plaču ljudi "od Triglava do Đevđelije". Mnogi od njih nikada ga lično nisu ni sreli, ali se od Glogovca opraštaju kao od "glumčine", od "ljudine", "šmekera", "fajtera", legende... Tako pišu u svojim komentarima na društvenim mrežama, a Nebojša je sve to zaista imao u sebi.

Pročitajte još - POSLEDNjI INTERVJU NEBOJŠE GLOGOVCA "NOVOSTIMA": Da nije nas, ovo bi bio raj!

Bio je oličenje velikog dara, one iskonske čestitosti koja je u današnje vreme zaboravljena, i snage da uvek brani svoju istinu i uverenja. Zbog toga javnost nije ni razumela njegovu poruku na "Instagramu": "Držim se", koju je objavio 8. decembra, a mnogi su pre desetak dana s nevericom primili vest da je ozbiljno bolestan od kancera na plućima, i da je hitno primljen u Institut za onkologiju. Čak i tada, cela ovdašnja kulturna javnost verovala je da će iz najvažnije i najteže bitke izaći kao pobednik. Vest i saopštenje njegovog matičnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog, da je posle kratke i teške bolesti preminuo veliki srpski glumac Nebojša Glogovac, zatekla je sve.

Pročitajte još - SRCEPARAJUĆA SCENA: Ruža na motoru Nebojše

Reditelj Gorčin Stojanović, umetnički direktor JDP-a, u čijem je ostvarenju "Ubistvo s predumišljajem" Glogovac ostvario prvu veliku filmsku ulogu, kaže:

- Nije Nebojšin odlazak samo ogromna tragedija za njegovu porodicu, pa naravno i za srpsko pozorište, film i televiziju. Nego je reč i o ličnosti, sjajnoj i jarkoj, koja je obeležila jednu epohu - kako u klasičnom repertoaru, tako i generacijskim ulogama u savremenim filmovima i predstavama. Ima simbolike i u činjenici da je njegov poslednji glumački rad bio "Hamlet". Kao da je taj Hamlet sublimirao sve njegove uloge: dramske, komičke, tragikomičke. Na neki način on je bio znak svog vremena.
Tamara Vučković, upravnica JDP-a, scene na kojoj je Glogovac briljirao od 1996, u petak nije mogla da govori.

- U šoku sam i neverici, ogromna tuga sve nas je preplavila u našem Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Nemam snage da bilo šta kažem...

Glogovac je bio otac troje dece. Imao je dva sina, Gavrila i Miloša, iz prvog braka sa slikarkom Minom Glogovac, i ćerku Sunčicu, koja je rođena 2016. godine, u vezi s Milicom Šćepanović.


KOMEMORACIJA I SAHRANA

U JUGOSLOVENSKOM dramskom pozorištu komemorativni skup zakazan je za ponedeljak u 11 časova. Opelo u Crkvi Sv. Nikole na Novom groblju u Beogradu počinje u 14 časova. Glogovac će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Glogovac će biti sahranjen pored Milorada Mandića Mande, Foto Ž. Knežević


RETROSPEKTIVA U KINOTECI

Jugoslovenska kinoteka će u subotu i nedelju prikazati filmove u kojima je igrao Nebojša Glogovac - "Ubistvo s predumišljajem" Gorčina Stojanovića (subota, 20.30, Uzun Mirkova 1) i "Krugovi" Srdana Golubovića (nedelja, 16.30, Kosovska 11). Ulaz na obe projekcije je besplatan, a Kinoteka će u martu, posle završetka 46. Festa, organizovati veliku retrospektivu filmova u kojima je Glogovac igrao.NEZABORAVNE BRAVURE

GLOGOVAC je na pozorišnu scenu stupio ulogom u "Velikoj pljački" Džoa Ortona, u režiji Dejana Mijača, kod koga je igrao i u "Lažnom caru Šćepanu Malom". U JDP je odmah dobijao velike i važne uloge, u predstavama - "U potpalublju", "Poloneza Oginjskog", "Troil i Kresida", "Bure baruta", "Bliže", "Molijer, još jedan život"... Njegova poslednja uloga i poslednja odigrana predstava u JDP - bio je "Hamlet", 13. decembra 2017.

Tu su i njegove bravure u brojnim TV serijalima, kao i u filmovima "Vukovar, jedna priča", "Do koske", "Munje", "Nebeska udica", "Kad porastem biću Kengur", "Sutra ujutro", "Krugovi", "Kenjac", "Ustav Republike Hrvatske"...Gotovo da ne postoji pozorišna i filmska nagrada koju Glogovac nije dobio - od Sterijine, nagrade Grada teatra Budva, do "Zlatne arene" u Puli, "Cara Konstantina" i Gran-prija u Nišu, Nagrade grada Beograda, godišnjih nagrada JDP...


ZVEZDA I PARTIZAN

ZVEZDINI navijači su najavili da će u znak ljubavi prema glumcu već na meču sa CSKA 13. februara spremiti transparent kojim će ga ispratiti u večnost, dok je sam fudbalski klub Crvena zvezda poslao oproštajnu poruku na svom zvaničnom "Tviter" nalogu: "Počivaj u miru! Tvoja Crvena zvezda". Fudbalere Partizana tragična vest zatekla je tokom povratka sa priprema na Kipru.

- Velika tragedija. On je bio veliki glumac u pozorištu, na televiziji i na filmu, što danas nije čest slučaj. Briljantno je igrao Hamleta... Jedan od najvećih glumaca te aktivne generacije. Svi smo u šoku - izjavio je predsednik FK Partizan Milorad Vučelić.


ŽALOST I U REGIONU

SVI vodeći mediji u regionu preneli su u petak vest o smrti srpskog glumca Nebojše Glogovca. Najviše prostora, ali i komentara ova tužna objava dobila je u Hrvatskoj, gde je Glogovac bio čest gost u pozorištu, ali i na ekranu. Sa hrvatskim rediteljem Rajkom Grlićem, srpski glumac snimio je i svoj poslednji film "Ustav Republike Hrvatske", za koji je dobio i Zlatnu arenu u Puli. O preranoj smrti srpskog glumca izvestili su i mediji u Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji. Svi oni "žale za preranim gubitkom talentovanog i voljenog glumca".