Let Lubardinog Gavrana

Jl. BANJANIN

28. 07. 2017. u 07:55

Лет Лубардиног Гаврана

Petar Lubarda, Milo Milunović, Sreten Stojanović, Zora Petrović, Đorđe Andrejević Kun... (sleva na desno), Foto: Arhiva Kuće legata

Kuća legata izložbom obeležava 110 godina od rođenja jednog od naših najvećih slikara. U dvorištu umetnikovog legata otkrivena bista, rad Sretena Stojanovića

VEK i deceniju od rođenja slavnog slikara Kuća legata obeležila je u četvrtak otvaranjem izložbe “Petar Lubarda, umetnička kolekcija kompanije Tarkett” i otkrivanjem biste u dvorištu njegovog legata.

- Postoji potvrđena priča da je bista pronađena u prostoru ispod stepeništa. Sklonjena je iza ukrasne drvene oplate kojom je rupa zatvorena, te su je prvi uočili majstori prilikom rekonstrukcije kuće - objašnjava za “Novosti” autorka izložbe Dina Pavić, istoričar umetnosti. - Skulptura je rad Sretena Stojanovića, prijatelja Petra Lubarde još iz njegovih pariskih dana u međuratnom periodu. Arhivska fotografija nastala u stanu Đorđa Andrejevića Kuna iz 1956. godine svedoči o njihovom druženju.

Odlivak biste od sada će krasiti dvorište vile u Iličićevoj br. 1 na Dedinju, u kojoj je živeo uticajni slikar i u kojoj je pre tri godine otvoren Lubardin legat. Publika će u obnovljenom prostoru do 31. januara moći da vidi jedanaest Lubardinih radova izdvojenih od 36 njegovih dela iz umetničke kolekcije kompanije Tarkett koja je bila u vlasništvu dr Blaža Kusovca, bivšeg ambasadora Jugoslavije u Indiji.

- Predstavljeno Lubardino stvaralaštvo obuhvata raspon od 1933. godine i slike “Portret Crnogorca” do 1961. godine i jedne od serija pripremnih studija za mural “Put u kosmos” oslikanog u sali Palate “Srbija” - kaže Pavićeva.

Na slikama se prepoznaju epski motivi kojima se umetnik bavio tokom pedesetih godina i nekoliko kompozicija sa temom Kosova koje su bile priprema za mural u predsedništvu na Andrićevom vencu koji je Lubarda završio 1953. godine.

- Jako vredna slika je i “Gavran”, koja se na Lubardinoj samostalnoj izložbi 1951. godine pominje pod imenom “Na kuću ti gavran pao”. Ista slika je putovala u Sao Paulo na Drugo bijenale i tamo imala treći naziv, “Tragedija” - veli autorka.

Lubarda je bio otkriće na Bijenalu u Sao Paulu 1953. godine, a međunarodni žiri mu je dodelio Internacionalnu otkupnu nagradu.

"GAVRAN"


PUTUJUĆA POSTAVKA

DEO stalne postavke Legata Petra Lubarde u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog još danas će krenuti u Crnu Goru, gde će od 3. avgusta do 2. septembra biti postavljen u Dvorcu Petrovića u Podgorici. Putujuća izložba će za šest meseci gostovati i u Novom Sadu, Andrićgradu...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije