Srbija vraća dug Pekiću

D. Matović

02. 03. 2016. u 13:49

NA Cvetnom trgu u Beogradu svečano otkriven spomenik našem velikom piscu. Vučić: Nevažno je ko mu diže obeležje već je važno šta smo od njega naučili

Србија враћа дуг Пекићу

LJiljana Pekić i Aleksandar Vučić otkrili su spomenik piscu Foto N. Skenderija

BORISLAV Pekić je ponovo među svojim Beograđanima. Na Cvetnom trgu njegovog Vračara, koji je voleo i u kome je živeo, u sredu mu je otkriven spomenik u bronzi. Veliki pisac predstavljen je u prirodnoj veličini, i na momenat se učini kao da je upravo ispod lipa seo da na trenutak predahne.

Pred više stotina poštovalaca Pekićevog dela, spomenik su otkrili njegova supruga LJiljana Pekić i premijer Aleksandar Vučić. Svečanosti je prisustvovala i Pekićeva ćerka Aleksandra, kao i članovi Vlade Srbije, gradske skupštine i ugledne ličnosti naše kulture.

- Kada sam pozvan da otkrijem ovaj spomenik, osetio sam čast i ponos. Čast - jer lično veoma poštujem Pekića. Ponos - jer sam predsednik Vlade Srbije u trenutku kada se Beograd podizanjem spomenika odužio Pekiću za sve što je učinio za našu zemlju, za Beograd i našu kulturu - poručio je Vučić.

Premijer je rekao da je Pekić Srbiju zadužio svojim impresivnim umetničkim opusom, bez kojeg bi i srpska i evropska kultura bile siromašnije.

- Ako kažem da danas ovaj grad i zemlja vraćaju dug jednom od svojih najvećih pisaca i jednom od sinova kojima su uzeli gotovo sve, bio bih u pravu, ali bih se istovremeno ogrešio o Pekića, onog koji nije mislio da mu je neko nešto dužan i koji se za demokratsku Srbiju borio baš kao da on njoj lično vraća neki svoj dug - rekao je premijer.

Vučić je ocenio da je nevažno ko Pekiću podiže spomenik, već je važno da "mu pokažemo šta smo i koliko smo od njega naučili". Premijer se posebno zahvalio supruzi pisca LJiljani Pekić na hrabrosti i istrajnosti.

- Ako postoji spomenik s namenom - kazao je Vučić - onda je to spomenik Bori Pekiću, pred koji bi svako ko želi da se bavi politikom ili javnim poslom trebalo da stane i da ponavlja Pekićeve stavove:da politika nije u teškim rečima, niti u rečima uopšte, nego u mudrim rešenjima; da mitologija jeste duša svakog naroda, pa i našeg, ali da se od mitologije ne živi; da je naša obaveza da menjamo Srbiju, a ne propagandu; da granice menjamo i pomeramo mi, a da ne ostavljamo taj posao svojoj deci; da nismo rođeni sa očima na potiljku i da je prirodno da gledamo napred, a ne nazad.

Pekićeva supruga podsetila je prisutne na piščeve reči: "Usudio bih se reći da, ako se o moralu ne bi moglo govoriti, ne vidim o čemu bi se uopšte govorilo, odnosno šta bi još drugo zadržalo svoj smisao da bi se o njemu govorilo."

- Životni kredo, koga se moj suprug uvek držao, pre svega bio je moral - naglasila je LJiljana Pekić. - Moralna odgovornost je bila osnova njegovog života i rada. Govorio je: "Budimo ljudi, građani i Srbi, ali nikad ni jednu od tih osobina, urođenih i stečenih, ne žrtvujmo drugoj. Ko počne sa žrtvovanjem svojih vrlina - završava sa žrtvovanjem tuđih života."

Pekićev kolega i jedan od članova Odbora za podizanje spomenika Dragan Velikić smatra da je Borislav Pekić, baš kao i Tesla, Pupin, Milanković i Andrić, naš putokaz ka idealu oličenom u duhu Evrope.

- Zato se nadam da se ovo obeležje neće pretvoriti u oltar klanjanja i mrmljanja opštih mantri, već će služiti kao spomen nepokolebljive individualnosti i slobode misli, uz mrvicu ironije i samoironije, što su osvedočene vrednosti Borislava Pekića - rekao je Velikić.

Spomenik Borislavu Pekiću uradio je vajar Zoran Ivanović.


ŠAMAR DEMOKRATAMA

NA sajtu borislavpekic.com, posetilac koji se predstavio kao Aleksandar Đuričić obratio se piščevoj supruzi LJiljani i pitao je šta bi pisac mislio o tome što mu spomenik otkriva Aleksandar Vučić. Pekić je bio jedan od osnivača Demokratske stranke.

LJiljana Pekić mu je odgovorila da bi pisac smatrao "da je šamar koji je ovim gestom dodeljen demokratama, zaslužen".

- Demokrate su na Vračaru na vlasti već 22 godine, na republičkoj vlasti su bili 12 godina, i bilo je dovoljno vremena da se neko seti da Pekiću oda počast. On nije bio osoba koja je to očekivala, ali ja jesam - navela je Pekićeva. - To što ga se demokrate nisu setile 24 godine jeste na njihovoj savesti, a ne na mojoj. Ja sam sa svoje 84 godine posvetila svoj život Pekiću i posle njegove smrti njegovom radu, i vi nemate pravo da mi sudite.MIHAILOVIĆ: OBELEŽENO POSTOJANJE

MEĐU mnogobrojnim poštovaocima Pekićevog dela je bio i akademik Dragoslav Mihailović. - Radujem se što ću moći da kažem da je ovaj gospodin sa spomenika bio moj prijatelj koji je često dolazio kod mene i kod koga sam rado odlazio - kazao nam je Mihailović. - Koliko žalim što više nije u životu, toliko mi je drago što je ovim spomenikom obeleženo njegovo postojanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

tina

02.03.2016. 14:54

Zasluzio je i mnogo vise... ali o vo je jedan nacin lep primer kako treba postovati znamenite licnosti nase Srbije... On ce se pamtiti i zivece kroz njegova dela, ali ovo ce nas uvek podsetiti sta je za nas uradio!!!

EMILI KA

02.03.2016. 15:35

@tina - Za svoje delo Borislav Pakić je zaslužio mnogo više od spomenika od Beograda i Srbije.

nastaso

02.03.2016. 16:10

Velikan Srpske književnosti dobio je večno mesto među građanima Srbije.Spomenik će krasiti Beograd i čuvati sećanja na velikog književnika dvadesetog veka.

DJH

02.03.2016. 17:12

Mali korak za Srbiju, veliki za književnost i umetnost. Svaka čast što je ovo Beograd prepoznao.

Aca83

02.03.2016. 17:23

Pekic je pisac cija dela nemaju vremenski okvir,moci ce da se citaju i za 100 godina i opet ce biti aktuelna. To samo pokazuje koliki je genije bio i zasigurno je jedan od najboljih pisaca 20.veka ne samo kod nas vec i u svetu. Odusevljen sam ovim gestom.

Počast@yahoo.com

02.03.2016. 18:03

Veliki događaj za srpsku književnost i kulturu, odavanje dužne počasti našem istaknutom piscu.

mm

02.03.2016. 20:41

na sta lici sad taj cvetni trg bez trunke cveća. sadite cvece tu, a ne spomenike. iovako ceo plato lici na mauzolej ili obojeni parking, sad jos krenuli kao u skoplju da trpate spomenike. nekad je cvetni trg imao dusu, a sad ste ga unistili

чеда

02.03.2016. 21:46

Е,моји ботови...да Вучић открије споменик незнаној старлети,хвалили бисте то као врхунско цивилизацијско достигнуће.Још јадније је то што хвалоспеве Пекићу пишу они који мисле да је "Беснило" приручник за сналажење у случају уједа пса или лисице,док они писменији верују да је "Одбрана и последњи дани" плоча групе Идоли.Најзад,нарочито је перверзно што је споменик открио потомак оних истих комуниста који су писца тако бесомучно прогањали док је живео у овој јадној земљи.Време чуда.

Veljko

04.03.2016. 16:41

@чеда - Potomci mogu ali i ne moraju biti klonovi svojih predaka, postoji nesto sto se volje slobodna volja i sopstveno misljenje. Mozda ste vi potomak nekog ubice psihopate, sto ne znaci da morate i vi da se ponasate psihoticno.

DAX

08.03.2016. 00:48

Ne samar nego samarcina demokratama. Ovakvoj ljudini, talentu i politicaru da ne naprave spomen obelezje. Cinjenica da su za to imali 22 godine, a nisu ni razmatrali mogucnost da mu odaju pocast ostavlja gorak ukus.