BEOGRAD - Prvak drame Pozorišta na Terazijama Janoš Tot preminuo je danas u Beogradu nakon kraće i teške bolesti, saopšteno je iz tog teatra.

Tot je rođen 16. juna 1961. godine u Vršcu. Završio je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Dejana Mijača. Bio je član Pozorišta na Terazijama od 1990. godine.

Kao prvak drame odigrao je brojne uloge u predstavama "Noć ludaka u Gospodskoj ulici", "Bitka za Senjak", "Zimski dvorac", "Tri frtalja Beograda", "Kabare", "Lukrecija iliti ždero", "Alan Ford", "Mir", "Lutka sa naslovne strane", "Jubilej", "Paradoks", "Poljubi me Kejt", "A Chorus line", "Učene žene", "Svadba u kupatilu", "Maratonci trče počasni krug".

Kao gostujući glumac igrao je u svim beogradskim pozorištima.

Ostvario je uloge u poznatim TV serijama i filmovima: "Porodično blago", "Srećni ljudi", "Moj rođak sa sela", "Montevideo", "Zvezdara", "Žena sa slomljenim nosem", "Kupi mi Eliota", "Falsifikator"...

Dobitnik Godišnje nagrade Pozorišta na Terazijama, "Zlatnog ćurana" na festivalu "Dani komedije" za predstave "Jubilej" - uloga Rekvizitera (2001) i "Maratonci trče počasni krug" - uloga Aksentija Topalovića (2009).

Datum i vreme komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteni.