KLALI SU IH I UBIJALI, PA ZABETONIRALI JAME SA NJIHOVIM TELIMA: Obeležje stradalima koje predlaže Benjamina Karić je - spomenik sramote

Dragan VUJIČIĆ

19. 05. 2021. u 11:30

TADA je Zijo Kubat uzeo nož, koji je uvek nosio sa sobom, i zaklao Vasila Lavriva tako što mu je prerezao grkljan.

КЛАЛИ СУ ИХ И УБИЈАЛИ, ПА ЗАБЕТОНИРАЛИ ЈАМЕ СА ЊИХОВИМ ТЕЛИМА: Обележје страдалима које предлаже Бенјамина Карић је - споменик срамоте

Novosti

Tucaković Esad uzeo je nož sa oštricom dužine oko 40 centimetara, koji se zvao "granata", i nožem zaklao Anu Lavriv, odsekao joj glavu od tela i gurnuo telo u provaliju. Seferović Samir, Tendžo Omer i Alibašić Asif bili su svedoci tih ubistava, ali o zločinu nisu obavestili tela tužilaštva.

Ovo je deo optužnice pročitane na navodnom suđenju Alijinim dželatima za zločine nad komšijama Srbima u Sarajevu na Kazanima još aprila ratne 1994.

Odgovarajući na optužnicu, Asif Alibašić, okrivljen za prikrivanje, bio je iskren: "Tačno je da sam znao za ovo krivično delo i nisam ga prijavio, ali celi grad, Vrhovna komanda i ministar unutrašnjih poslova znali su za zločine 10. brdske brigade."

I dve decenije nakon strašnih zločina na Miljacki i ubistva 2.980 srpskih civila, na red je došao tender za spomenik "nevinim civilima", žrtvama Sarajeva baš na Kazanima. Idejno rešenje spomenika bez natpisa o žrtvama u kancelariji gradonačelnice Benjamine Karić očekuje se do 18. juna.

"Postament" za ovakav spomenik postavljen je pre neku godinu, kada su gradske vlasti zabetonirale jame u kojima je trebalo da se nastavi ekshumacije žrtava, Srba. "Šalung" takvog sramotnog obeležja napravljen je u Sarajevu 2007, kada su zločinci, 14 muslimanskih vojnika, posle procesa dugog 14 godina, osuđeni na 37 godina robije, a da zapravo niko nije izdržao kaznu.

Benjamina Karić je istoričar. Doktorirala je na stradanju Sefarda na Miljacki. Zna da na prvoj nadgrobnoj ploči čuvenog Jevrejskog groblja u Sarajevu piše: "Samuel Baruh, 1630-1650. Nadgrobni kamen pravednika." I jasno se navodi ko su žrtve i kom narodu pripadaju.

Zato je njena ideja o tenderu - spomenik sramote!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!