DRUGA STRANA: Sretenje

Milorad Vučelić

15. 02. 2021. u 08:00

Grandiozni spomenik utemeljivaču srpske državnosti Stefanu Nemanji predstavlja najuverljivije uporišno mesto i simbol prave kulture sećanja koja se sistematski neguje u poslednjoj deceniji

ДРУГА СТРАНА: Сретење

Milorad Vučelić

ZAŠTITA života i zdravlja naroda je jedan od najosnovnijih razloga postojanja i uvažavanja države. Na ovogodišnje Sretenje se mora reći da je Srbija u uspešnoj i dramatičnoj borbi sa virusom korona dokazala vrednost države, a po efikasnosti vakcinacije i broju vakcinisanih izbila na jedno od prvih mesta u svetu. Dodamo li tome munjevitu izgradnju dve bolnice i prethodnu obnovu zdravstvenog sistema, može se steći još potpunija slika ove uspešnosti koja je neodvojivo vezana za ulogu Aleksandra Vučića.

Srbija je između dva Dana državnosti završila izgradnju velelepnog Hrama Svetog Save, koji je jedno od novih uporišta srpske duhovnosti i potvrde da smo čvrsto na svetosavskom putu. Svesrdna pomoć Rusije Srpskoj pravoslavnoj crkvi u izgradnji potvrđuje i jedinstvo pravoslavnog sveta, te bratske veze Rusije i Srbije. Srdačni odnosi predsednika Vučića i Putina samo doprinose tom jačanju. Baš kao i očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije na osnovu Rezolucije 1244, Saveta bezbednosti UN.

Ubrzavanje obnove Hilandara nakon posete Aleksandra Vučića Svetoj Gori je još jedna uporišna tačka naše duhovnosti i dokaz istinskog poštovanja naše vere i Crkve. Uspešna odbrana naših svetinja u Crnoj Gori još jedan više nego ubedljiv dokaz te brige i najvećeg uvažavanja.

Nema Srbija i nije nikada ni imala zavojevačke i velikosrpske pretenzije prema bilo kome u svom susedstvu, nego se samo odaziva na vapaje svog diskriminisanog i ugroženog naroda. Ako je srpska država odgovorna i snažna, jača je i njena podrška.

Mržnja i agresija prema Srbima koja, se razvijaju među pripadnicima bivšeg montenegrinskog režima pokazuje da većina njih na svoje sugrađane Srbe gleda kao na nezvane goste koji nikako da odu sa, inače, ognjišta na kojima žive od kada je sveta i veka. A puna su im usta građanske države i multikulturalnosti.

Ta gotovo podrazumevajuća svest da su Srbi svuda nekakvi nezvani ili nepoželjni gosti postala je prava zaraza. To je nedavno demonstrirao Bakir Izetbegović svojim sudom da su "Srbi loš narod". Uoči izbora na KiM, neki od srpskih opozicionih političara i medija obrušavaju se na Srbe koji žive na KiM "zato što se pozivaju na Beograd"!

U Beogradu takođe ima onih koji misle da im je Stefan Nemanja nezvani gost, pa to nevešto prikrivaju tobože estetskim ili finansijskim razlozima protiv podizanja njegovog spomenika. Dobro je da se naviknu na činjenicu da je Nemanja svoj na svome i da nam je svima, pa i njima, domaćin.

Grandiozni spomenik utemeljivaču srpske državnosti Stefanu Nemanji predstavlja najuverljivije uporišno mesto i simbol prave kulture sećanja koja se sistematski neguje u poslednjoj deceniji. I ne samo sećanjem na žrtve i stradanja. Mnogo bolje i dalje vide generacije koje se oslone na ramena genijalnih, pametnih, časnih i junačkih predaka kojima srpska istorija obiluje. Ta kultura sećanja ubedljivo potiskuje kolonijalni duh samoporicanja koji vlada među srpskim autošovinistima i drugosrbijancima i koji pokušava da se medijsko-politički nametne kao dominantan.

Srbija je i po svim svetski važećim parametrima nastavila svoje ekonomsko snaženje. Država je pomogla i pomaže svojoj privredi da se očuva u svetskoj krizi. Pomaže svim građanima i penzionerima. Završen je balkanski gasovod i osnažena energetska bezbednost zemlje. Nastavljena su znatna ulaganja u Vojsku Srbije. Osnažena je strategija vojne neutralnosti. Pred uvođenjem smo služenja obaveznog vojnog roka. Počela je energična borba protiv organizovanog kriminala.

SPC je pred izborom novog srpskog patrijarha. On će se birati kako to nalaže Ustav, na Saboru i po pravilima koja autonomno određuje naša Crkva. Srpska država to poštuje, mada mnogi drugi opozicioni političari i dobar deo medija to ne čine. Naprotiv, ocrnjuju se neke vladike, favorizuju neki episkopi, obavljaju se izbori ponižavajućim anketama.

Nameće se političko-medijski sulud stav da će SPC biti narodna, pravoslavna i pravoslavnija samo ako bude protiv srpske države i legitimnih i legalnih vlasti. Po svemu sudeći, ova vrsta ljudi nema poverenja u izbor Svetog duha. Za razliku od njih, srpska država to poverenje dokazano ima, i to je važno reći i na Sretenje, na njen Dan državnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)