IMA LI KO DA ZAŠTITI PREŽIVELE SVEDOKE ZLOČINA OVK? Odakle su se pojavili nestali dosijei u kojima su zapisane izjave

Dragana ZEČEVIĆ

11. 09. 2020. u 12:00

SVEDOKA je sve manje. Mnogi su nestali na neobične načine. U parkovima, saobraćajnim nesrećama... Zato se preživeli sada s pravom pitaju šta da očekuju.

ИМА ЛИ КО ДА ЗАШТИТИ ПРЕЖИВЕЛЕ СВЕДОКЕ ЗЛОЧИНА ОВК? Одакле су се појавили нестали досијеи у којима су записане изјаве

Novosti

ULAZAK "misteriozne" maskirane osobe u sedište Organizacije veterana tzv. Oslobodilačke vojske Kosova u centru Prištine, koja u paketu nosi oko 4.000 dosijea "protiv" pripadnika ove nekadašnje terorističke organizacije, pre bi moglo da liči na scenu iz nekog akcionog filma.

Ali, kad su u pitanju pripadnici tzv. OVK - sve je moguće!

Jer, uneti toliku količinu papira, uz poruku da će uskoro dopremiti gotovo duplo više, tačnije 7.000 dosijea, malo je verovatno učiniti bez saglasnosti onih kod kojih su se nalazili, ali i onih kojih se tiču ta dokumenta. Logično bi bilo da se tiču pre svega optuženih za zločine počinjene nad Srbima, nealbancima, ali i samim Albancima, tokom 1998, 1999, 2000. i 2001. godine na KiM.

Budući da dosad gotovo niko od pripadnika tzv. OVK nije odgovarao za zlodela, dosijei se sada daleko više tiču svedoka čije su izjave zapisane u njima. I nije pitanje da li su dokumenta zaista dostavljena u prištinsku organizaciju ili je događaj izmišljen s ciljem da se zastraše svedoci, već je suštinsko pitanje ima li ko da zaštiti svedoke?

Iz Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba i nealbanaca na KiM ističu da će svedočiti i po cenu sopstvenih života. Iako su svojevremeno iz Specijalnog suda za zločine tzv. OVK najavljivali da će najviše učiniti po pitanju bezbednosti svedoka, jasno je da su i te najave, kao i one o optužnicama protiv pripadnika tzv. OVK, zasad samo priče bez pokrića. A svedoka je sve manje. Mnogi su nestali na neobične načine. U parkovima, saobraćajnim nesrećama... Zato se preživeli sada s pravom pitaju šta da očekuju, kada je i u prisustvu više od 50.000 međunarodnih vojnika i policajaca na KiM ubijeno više od 1.500 Srba i nealbanaca, 930 kidnapovano, a blizu 250.000 proterano!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a