JAJINCI: Hoće li Muzej žrtava genocida imati snage da promeni "kulturu zaborava" u kulturu "sećanja"

Lidija Zečević

17. 11. 2022. u 07:00

"TRKALI se kolima na masovnim grobnicama", "Sprejom po grobnici četvorice heroja"...

ЈАЈИНЦИ: Хоће ли Музеј жртава геноцида имати снаге да промени културу заборава у културу сећања

Novosti

Ova dva naslova, objavljena u "Novostima" juče i prekjuče, kao deo višegodišnjih nastojanja našeg lista da ukaže na nedolično, skandalozno ponašanje sve većeg broja pojedinaca na stratištu u Jajincima ili grobnici heroja na Kalemegdanu i mnogobrojnim sličnim mestima sećanja, možda su među poslednjima ove vrste. Bar kad je o memorijalu u Jajincima reč.

Jer, stigla je vest da će Muzej žrtava genocida preuzeti brigu o najvećem stratištu u Srbiji. Nadamo se da će ovoj ustanovi poći za rukom da ukine nepodopštine koje se dešavaju nad humkama 80.000 žrtava suviše dugo u gradu i državi kakvi želimo da budu.

Nadamo se da će Muzej moći da spreči desetine i stotine ljudi da na travi Jajinaca, bez ikakve svesti o tome šta se nalazi ispod zelenog tepiha, založe vatru i bace ćevape na skaru za svoju porodicu, kumove, prijatelje...

Verujemo i želimo da bar ovoj ustanovi pođe za rukom da organizuje čišćenje deponije preko puta stratišta, za koju su meštani "Novostima" pričali da jedva čekaju da je "neko" ukloni. Nadajmo se da će Muzej, koji je i alarmirao javnost da se žena sunča podno spomenika, uspeti da spreči mlade da uživaju na suncu baš ovde. Konačno, valjda će Muzeju poći za rukom da spreči divljanje kvadovima po spomen-području.

Međutim, preduslov uspeha u svemu navedenom što Muzej žrtava genocida preuzimanjem brige o memorijalu sebi stavlja na leđa, verujući da ima kapacitet da takav tovar i ponese, jeste promena svesti ljudi. Jer, ako se oni prepušteni "kulturi zaborava" ne vrate "kulturi sećanja", uranke u Jajincima niko neće moći da zaustavi. Nadajmo se da ta vrsta plana postoji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)