PRAVILO: Prištinske vlasti ne poštuju ni potpisano, niti datu reč, ali zato se svojski trude da nanesu Srbima zlo

Dragana Zečević

14. 11. 2022. u 07:00

SUŠTINSKO pravilo kosovskih vlasti jeste da za njih nema pravila. Da potpisani sporazumi za njih ne važe, čak i ako su i njihovi predstavnici potpisnici.

ПРАВИЛО: Приштинске власти не поштују ни потписано, нити дату реч, али зато се својски труде да нанесу Србима зло

Novosti

Međutim, iako ne stoje iza dogovorenog i potpisanog, pretnje koje upućuju decenijama ugnjetavanom srpskom narodu na Kosmetu, ne predstavljaju im problem. Njih izriču olako, čak i ako znaju da su mimo svih pravila. Primera za to je bezbroj, a poslednji u nizu tvrdnja predsednika kosovske skupštine Gljauka Konjufce da pripadnici tzv. kosovskih bezbednosnih snaga mogu na sever KiM.

Konjufca to tvrdi uprkos sporazumu koji je sa tadašnjim vlastima u Prištini (Hašimom Tačijem) 2013. potpisao i garantovao generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, a kojim se predviđa da bilo koje vojne formacije iz Prištine ne mogu delovati u četiri opštine na severu, bez prethodnog odobrenja i saglasnosti komandanta Kfora i gradonačelnika četiri opštine. A ove "snage" transformirane 21. januara 2009. iz tzv. kosovskog zaštitnog korpusa (Uredbom koju je 1999. potpisao specijalni predstavnik UN na KiM Bernard Kušner), nastale su zapravo "transformacijom" tzv. OVK.

Da nastavljaju taktiku organizacije iz koje su iznikle i koju su 1998. godine čak i saveznici Kosova, SAD, proglasile terorističkom, pripadnici tzv. KBS potvrdili su i nedavnim upadom dugim cevima na područje Zubinog Potoka. Tamo, njihova braća po oružju, specijalna policija Rosu, takođe nelegalno i mimo pravila, pravi baze i zastrašuje meštane Srbe.

Nepisano pravilo je i da na jednostrane poteze prištinskih vlasti izostaje reakcija međunarodnih predstavnika, pre svega Kfora, koji je po Rezoluciji 1244 zadužen za bezbednost i očuvanje mira na ovom području. Baš kao što je izostala i reakcija kada su kosovski poslanici 2018. tzv. kosovske bezbednosne "preimenovali" u kosovske oružane snage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista