LIMENI ZATVOR U GLINI: Na Baniji nema obnove, na Kordunu preko seni ubijenih Srba prešli bageri

Dragana Matović

26. 07. 2022. u 07:00

KO ne poštuje mrtve, još manje brine o živima. Odzvanjaju ove reči Branka Gvozdenovića iz sela Ključar, podno Petrove gore.

ЛИМЕНИ ЗАТВОР У ГЛИНИ: На Банији нема обнове, на Кордуну преко сени убијених Срба прешли багери

Novosti

Preko seni njegovih predaka, koje su ustaše ubile u Drugom svetskom ratu, ovih dana prešli su bageri. Da se ne poštuju ni mrtvi, ni živi među Srbima preostalim u Hrvatskoj, primer je i to da je u Glini godinu i po dana posle zemljotresa obnovljena samo jedna kuća, dok oni koji su izgubili krov nad glavom drugo leto provode u limenim kontejnerima. Ne daju im da se izbave iz limenog "zatvora" u koji ih je prirodna katastrofa uterala.

Kao što su u Drugom svetskom ratu Srbi, Jevreji i Romi obeležavani žutim trakama, tako danas kojekakve komisije sa porušenih i obrušenih srpskih kuća skidaju crvene nalepnice i lepe žute i zelene. Da ih obeleže. Jer, Srbi u ruševinama treba da žive!

Čak i kada su obezbeđena sredstva za izgradnju novih domova na njihovom placu, Srbi ne mogu da dobiju dozvole za rušenje ruina.

Težak je život u srpskim mestima na Baniji uvek bio. Aršini su slični za Hrvate koji su izabrali suživot sa Srbima. Zemljotres je poslao narod u beznađe. Teško je iščekivati, a da ništa ne dobiješ. Za to vreme donacije za sanaciju i izgradnju novih zgrada jede inflacija, možda i nešto drugo. Videćemo.

Samo u glinskom okrugu skoro hiljadu kuća valja obnoviti i sagraditi. Doći će jesen, pa zima. Doći će još jedna godina koju će siroti ljudi provesti u kontejnerima. Na Petrovoj gori zatrta su groblja Srba stradalih od ustaške kame. Hrvatska je u Evropskoj uniji, pa bi bilo logično da poštuju osnovne etičke i ljudske norme. Mnogo im je, međutim, izgleda komotnije i lakše da upiru prst u "srpski nacionalizam".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024