JASENOVAC - ŽULJ: Hrvati nehotice uperili reflektor ka logoru smrti

Dragutin Stevanović

21. 07. 2022. u 12:00

NEKA se bar jedno dete u Hrvatskoj zapita - šta je Jasenovac i zašto taj zločesti Vučić hoće da ide tamo.

ЈАСЕНОВАЦ - ЖУЉ: Хрвати нехотице уперили рефлектор ка логору смрти

Novosti

I neka bar jedno dete u Hrvatskoj otkrije da je to nekadašnje monstruozno stratište na kojem su tokom Drugog svetskog rata masovno ubijani Srbi, Jevreji, Romi, antifašisti... Biće dovoljno za početak.

Uz nekoliko klikova na raznim sajtovima saznaće da "Kameni cvet" nije samo dobra pozadina za selfi fotografiju, a da ona trava nije nezavršeni golf teren, pogodna da i bosonogi prošetaju. Jer, o "srbosjeku", vagonima smrti, ubistvu i njihovih vršnjaka, teško da će čuti od svojih starijih, od učitelja i nastavnika.

Želja predsednika Srbije da se u privatnoj poseti pokloni senima jasenovačkih mučenika, u Zagrebu predstavljena kao provokacija i pokušaj stvaranja haosa, izazvala je paniku među tamošnjim tvorcima i poštovaocima politike zaborava. Već decenijama te ubice istine misle da će ćutanjem i ignorisanjem zločina učiniti da nestane njihova sramna prošlost. I ne rade to zbog stida, zbog probadanja u grudima kad pomisle na Jasenovac, zbog mučnine koju izazivaju fotografije stradalnika... To im je kamenčić koji stvara žulj u evropskoj cipeli.

I Aleksander Korb, koji je za "Dojče vele" govorio kao nemački istoričar i jedan od vodećih istraživača Jasenovca i NDH, kad je izrekao da je "Vučićeva akcija kalkulisana provokacija koja je u potpunosti uspela", izneo je i utisak:

- Ja sam stvarno često i sam bio u Jasenovcu i nikada tamo nisam video neki školski razred...

Zato, koliko god su se trudili da namaknu još jedan sloj mraka nad Jasenovcem, hrvatski zvaničnici su zabranom Vučiću nehotice uperili reflektor ka logoru smrti. Sada i njihova deca mogu da vide ono što mi znamo decenijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)