Jesu li Dali i Pikaso bili pod ruskim uticajem?!

Dušan Stojaković

28. 04. 2022. u 08:21 >> 13:15

PRE 31 godinu bio sam na maturskoj ekskurziji u Barseloni.

Јесу ли Дали и Пикасо били под руским утицајем?!

Novosti

Oduševljenost jednim od najlepših gradova na svetu kratko je trajala jer je rat u Jugoslaviji i u mom rodnom Sarajevu prekinuo bezbrižno momčenje. Šeher zamenih gradom koji ima čudesnu moć.

Uglavnom, pregurah. Za protekli Uskrs, ovaj put sa porodicom, posetio sam ponovo magičnu Barsu. Opravdano, zbog krvoprolića u Ukrajini, ponovo mi se vratio strah od nekog novog rata. Ipak, nadam se da će ovaj put upaliti onaj vic o srpskom planu B: valjda neće.

Obilaskom Gaudijevih remek-dela, ali i ponovnim posetama muzejima genijalnih Pikasa i Dalija, globalno ludilo izazvano sukobom u Ukrajini otvorilo je nove načine razmišljanja. Svet i prelepi Stari kontinent su počeli da se utrkuju ko će više da napakosti Rusiji, koja je napala nekadašnju Novorusiju.

Iz književnosti se proteruju Dostojevski i ostali klasici. Jer su Rusi. A, Rusi su šta?

Loši momci! Isto je i sa Čajkovskim, jer njegovi baleti kojima se vekovima divila planeta, u stvari su toksični, pa tek sada kada smo sve skapirali moraju da se skidaju sa repertoara.

A, šta ćemo sa Dalijem i Pikasom? Obojica su bila oženjena Ruskinjama. Bile su im muze.

Pazite, obojica su inspiraciju nalazili u Ruskinjama?! Olga Hohlova je 37 godina bila u braku sa Pikasom! Da stvar bude gora, venčali su se u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Sa Dalijem je još gore. Gala Diakonova je još kao udata "smotala" Salvadora i do kraja života uticala na njegove poglede na svet, umetnost...

Infantilnim razmišljanjem belosvetskih cenzora moglo bi se zaključiti da je umetnost pomenutog dvojca zaražena klicom "ruskog zla", pa bi i oni mogli da se nađu na listi nepoželjnih umetnika. I ovde ostaje da se nadamo srpskom planu B: valjda neće!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)