NEĆE MOĆI: Geopolitički mamurluk

Filip Rodić

13. 03. 2022. u 08:28

ANALITIČARSKI tandem Darka Starijeg (Trifunović) i Darka Mlađeg (Obradović) mi je zaista enigma. Ne toliko što im se, uprkos svim njihovim, nazovimo to "manjkavostima", dozvoljava da zagađuju naš informativni prostor.

НЕЋЕ МОЋИ: Геополитички мамурлук

Foto: Privatna arhiva

Više zbog činjenice da njih same nije sramota od onoga što pričaju. Da li se ne stide zbog toga što su najhrabriji, ili zbog toga što nisu ni svesni - to je prava misterija. Da bi vam bilo jasno o čemu govorim, pozabaviću se sa samo nekoliko najnovijih njihovih nastupa, i to samo delimično, jer bi za nabrajanje i obrazlaganje svih iznetih netačnosti bilo potrebno mnogo više prostora nego što ga ima čitav jedan broj "Novosti".

"SVE što kažem, proverljivo je u dva klika", hrabro je rekao Obradović na jednoj televiziji. Zaista, uglavnom je tako. Na primer, njegova tvrdnja da "Amerika ima najveći prirodni priraštaj na svetu, ne doseljenika, nego novorođenih". Koliko je to budalasto jasno je i bez ta dva klika, a sa njima saznajemo da se SAD po prirodnom priraštaju nalaze na 144. mestu u svetu, ispod Češke, i 62 mesta ispod svetskog proseka. Šta mu je to trebalo da kaže je još jedna misterija. Zatim istrča hrabri Obradović sa tvrdnjom kako je NATO osnovan da bi zaštitio zapadnu Evropu od Varšavskog pakta. Ajde što nije čuo za anglo-američke planove za nastavak Drugog svetskog rata vojevanjem protiv SSSR-a, uključujući i čuveni Čerčilov plan za "Operaciju nezamislivo", nego što ne zna da je Varšavski pakt osnovan 1955, punih šest godina posle NATO.

HAJDE što "informisani" analitičar koji nas poziva na "geopolitičko otrežnjenje" (kako glasi naslov jednog njegovog autorskog teksta) nije čuo za vest da je kompanija "Meta" (vlasnik "Fejsbuka" i "Instagrama") odlučila da korisnicima svojih platformi dozvoli pozivanje na ubijanje Rusa, pa navode o tome s indignacijom odbacuje, nego veruje da Rusija "nema nijednog saveznika na kugli zemaljskoj", ali i da je sovjetski kosmički program bio "potpuno besmislen" jer ne zna da danas i Amerikanci u kosmos idu zahvaljujući ruskim raketama, a satelite šalju pomoću ruskih raketnih motora koji se koriste za pogon američkih raketa "atlas". Bolje reći koji su se koristili, jer je Rusija zbog sankcija odlučila da Vašingtonu obustavi isporuku tih motora, ali i da prekine servis 24 već isporučena motora.

GEOPOLITIČAR u Obradoviću veruje i da "Kina ne učestvuje ni u jednoj svetskoj krizi", jer je toliko informisan da nije čuo za napetosti oko Tajvana koje su ozbiljno intenzivirane u poslednjih godinu dana, ali ni za probleme u vezi sa Južnim kineskim morem. Isto tako on veruje da je Novi put svile projekat koji smeta Rusiji, a ne Sjedinjenim Državama, pa je Rusija ta koja izaziva krize u centralnoj Aziji.

IZVANREDAN geopolitički zaključak Obradovića je i ideja da je za Rusiju "jako loše" da gas koji izvozi u zemlje EU preusmeri na Kinu, jer je "cena sa Kinom jako nepovoljna, a evropsko tržište najbolje plaća". Ovo je tvrdnja koju nije bilo moguće proveriti u samo dva klika, ali se i ona pokazala ne samo kao netačna, nego i više od toga. Naime, u 2019. i 2020. godini Rusija je gas Kini prodavala po dvostruko višoj ceni nego EU. Po podacima Interfaksa, cena ruskog gasa Kini u 2020. godini (kada su cene na svetskom tržištu zbog epidemije bile ubedljivo najniže) iznosila je 200 dolara za hiljadu kubnih metara, dok ga je Evropa tada kupovala za 109 dolara u proseku. Ali ni ove cene ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer je formiranje cene gasa jedno vrlo kompleksno pitanje koje zavisi od čitavog niza faktora i koje je dosta fluidno.

OVAJ mamurni analitičar je samo iver koji je otpao sa klade koja se odaziva na ime Darko Trifunović i koji mu je bio neka vrsta mentora i pokrovitelja u geopolitičkom razvoju.

Šta nam ovaj čovek poručuje? Za početak on veruje da rezolucija o ratu u Ukrajini koju je usvojila Generalna skupština ima istu snagu i obavezujući karakter kao i rezolucije koje usvaja Savet bezbednosti. Upravo suprotno, rezolucije Generalne skupštine su neobavezujuće i nemaju veći značaj od onog simboličnog. Da je hteo, to je mogao lako da sazna čak i na "Vikipediji".

ČOVEK koji i dalje živi u samoobmani da je nekakav "profesor" veruje i da je Vladimir Zelenski "najdemokratskije izabrani predsednik" uprkos činjenici, koju ne zna, ili svesno zanemaruje, da je do majdanskog puča najjača partija u Ukrajini, Partija regiona, zabranjena i rasformirana. To je isto kao kada bi Zdravko Ponoš bio "demokratski izabran" posle zabrane Srpske napredne stranke i progona Aleksandra Vučića iz Srbije.

Trifunović veruje i da je činjenica da je Zelenski jevrejskog porekla argument nad argumentima za tvrdnju da kijevska hunta nema nacistički predznak. To je kao kada bismo rekli da zamenik Hermana Geringa na čelu Luftvafea, feldmaršal Erhard Milh, nije bio nacista, jer je bio jevrejskog porekla, ili da nacista iz istih razloga nije bio ni nama dobro poznati general Aleksandar Ler, te da ustaše zbog jevrejske krvi nisu bili Ivica Frank, ili Eugen Dido Kvaternik.

KAKO nazvati Trifunovićevu tvrdnju da je "Sovjetski Savez uvučen u avganistanski rat 1986", kada je do invazije došlo 1979. godine? Šta reći za ideju da je na ukrajinskom ratištu sada temperatura -40, kada je u vreme dok ovo pišem 4 stepena iznad nule? Šta reći na ideju da je Putin "zakopao" Jeljcina u čečenski rat, kada je u vreme izbijanja Prvog čečenskog rata 1994. godine Putin bio zamenik gradonačelnika Petrograda, a da je Drugi "rešio" za pet meseci? Šta se krije iza misli da Putin u Ukrajinu "dovodi čečenske teroriste muddžahedine koji su 2004. srušili pola Moskve i teatra"? Proruski Čečeni su upravo suprotno od "mudžahedina", jer je otac njihovog lidera Ramzana Kadirova ubijen upravo jer se suprotstavljao vehabijama u svojoj zemlji od izbijanja Drugog čečenskog rata.

"ČAK nisu ni zlatne ruske rezerve povukli iz evropskih zapadnih banaka, u narednih dve-tri nedelje očekuje se bankrot, potpuni kolaps Rusije", kaže Trifunović, iako je šef evropske diplomatije Đozep Borelj još 27. februara izjavio da je "tokom poslednjih godina Rusija premestila svoje rezerve na mesta na kojima ne možemo da ih blokiramo" i da se "Rusija pripremala za ovakvu situaciju".

S JEDNOM tvrdnjom lažnog profesora Trifunovića, ipak, moram da se složim: "Ne mogu da shvatim da neko u Srbiji može da podrži agresiju, NATO bombe i da kaže da je to bilo u redu". U pravu je, ali kako onda shvata da je 1999. godine hapšen zbog špijunaže u korist NATO, zbog čega u nekim krugovima ima nadimak Darko Lokator?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna