VELIKA AMERIKA STREPI OD POPISA U CRNOJ GORI: Jača srpska svest, ali preti podvala dualnog identiteta

Veliša Kadić

15. 11. 2021. u 08:00

STREKNULA je velika Amerika od popisa stanovnika u malenoj Crnoj Gori, jedva vidljivoj na mapi brdovitog Balkana!

ВЕЛИКА АМЕРИКА СТРЕПИ ОД ПОПИСА У ЦРНОЈ ГОРИ: Јача српска свест, али прети подвала дуалног идентитета

Novosti

Čak je na tu priču probledeo i zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar, koji je pre nekoliko dana, u razgovoru sa šefom crnogorskog parlamenta Aleksom Bečićem, preneo brigu Vašingtona da bi popis mogao da podstakne nacionalističke tenzije u Montenegru. Kao da bi taj događaj na koji se čeka deset godina, recimo, u Mrtvom Dubokom, mogao da podigne cunami na Atlantiku i ne daj Bože, izazove Treći svetski rat!

Zašto se toliko moćna zemlja brine o administrativnoj stvari koja je normalna i u samoj Americi, kao i svuda u svetu? Na ovom "istorijskom" popisu trebalo je da bude najvažnije nacionalno i versko izjašnjavanje građana, jer se ovde popis odavno ne doživljava kao statističko, nego kao političko pitanje. Popis je bio planiran za april ove godine, pa je odložen zbog korone, a sada mu ističe vreme, jer ako se ne održi do kraja godine, već iduće biće primenjena evropska metodologija koja ne priznaje pomenute kategorije.

Farsa oko popisa u Crnoj Gori podstaknuta je snažnim jačanjem srpske svesti i bojazni da bi Srbi po brojnosti mogli ugroziti nacionalne Crnogorce, "dukljane" i "montenegrine", aktuelne "patriote" i "komite". Sada je u pojedinim političkim krugovima aktuelna promocija takozvanog dualnog nacionalnog identiteta, na šta je Demokratski front više puta upozoravao.

Dualni identitet je zamka i želja antisrba da se procenat pripadnika srpskog naroda u Crnoj Gori umanji što više. Ovaj popis trebalo je da overi rezultate izbora 30. avgusta 2020. kada je pao režim Đukanovića, ali i da potvrdi da se narod konačno oslobodio stega posle višedecenijske diktature.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju