DVOSTRUKI ARŠINI: Filozofija Angele Merkel - ono što važi za Nemce, ne važi za druge narode?

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik “Večernjih novosti” - MOSKVA

01. 11. 2021. u 05:00

DVA različita oproštaja na kraju maratonskog mandata nemačke kancelarke pokazala su ne samo kakav je bio odnos između Vladimira Putina i Angele Merkel, već su na videlo izašle ogromne razlike u oceni važnih događaja.

ДВОСТРУКИ АРШИНИ: Филозофија Ангеле Меркел -  оно што важи за Немце, не важи за друге народе?

Novosti

Putin, kao pravi džentlmen, dočekao je gošću iz Berlina u Kremlju sa velikim buketom cveća, a zatim je govorio o njenim zaslugama za razvoj odnosa dveju država. Na drugoj strani, Merkelova je u nedavnom intervjuu za "Zidojče cajtung" rekla da je još od Putinovog govora u Bundestagu 2001. videla da imaju različite poglede na zbivanja u svetu:

- Za njega je raspad SSSR bio tragičan događaj, a mi smo, naprotiv, osetili radost zbog kraha Hladnog rata i nemačkog i evropskog jedinstva.

Taj deo intervjua je interesantan ne samo za Ruse nego i za nas, jer govori o dvojnim aršinima Merkelove. U pomenutom govoru ruski lider je upravo insistirao da se odustane od šablona koji su se koristili u vreme Hladnog rata. Dakle, nije žalio za tim vremenima. On je rekao da je raspad Sovjetskog Saveza katastrofa jer je izvan granica Rusije ostalo oko 20 miliona Rusa, da su time podeljene porodice, ne samo ruske, nego i drugih naroda.

- Ko ne žali za raspadom SSSR, nema dušu, a ko bi pravio novi Sovjetski Savez, nema mozga - kazao je Putin.

Nameće se pitanje: ako mi razumemo zašto su Nemci težili da se spoji Istočna sa Zapadnom Nemačkom, kako Merkelova kao Istočna Nemica ne razume, recimo, da Srbi na KiM žele da žive sa svojom maticom? Naravno, o kršenju elementarnih prava Rusa u Ukrajini i Srba na KiM i ona i njeni partneri su spremni više da govore reda radi, nego dosledno da sprovode princip jednakosti. A ispada da ono što važi za Nemce, ne važi za druge narode.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona