NEĆE MOĆI: Novosti treće trećine

Filip Rodić

19. 09. 2021. u 10:00

KADA novine koje nominalno zastupaju interese srpskog naroda u Hrvatskoj u jeku ključnog popisa stanovništva propagiraju antisrpske stavove.

НЕЋЕ МОЋИ: Новости треће трећине

Privatna arhiva

JEDNO je kada glavni i odgovorni urednik novina koje se štampaju u štampariji bliskoj neskrivenom ustaši Branimiru Glavašu na sestrinskoj televiziji sa sedištem u Luksemburgu omalovažava srpsku zastavu i dan kada je probijanjem Solunskog fronta započeto oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu.

"Jednog dana kad se promeni ova vlast, ovaj datum u kalendaru neće nikoga zanimati, niti će se ko toga sećati", rekao je glavni i odgovorni urednik novina "Nova" Stojan Drčelić govoreći o Danu srpskog jedinstva, slobode i zastave. Ako je vlast Aleksandra Vučića jedina brana zaboravu, odnosno jedina garancija sećanja na žrtve naših predaka, što Drčelić smatra, onda njegovi istomišljenici i nemaju neke šanse da dođu na vlast, makar ne narodnom voljom.

JEDNO je kada besprizorni autošovinista na autošovinističkom portalu iz Novog Sada srpsku zastavu poredi sa onom nacističkom. "Zastava Republike Srbije, Zastava RS-a, zastava nestale zločinačke RSK, zastava kojekavih paravojnih formacija, a sve mogu stati pod onu četničku, crnu zastavu sa lobanjom i kostima, koja je bila podređena Hitlerovoj svastici. Ideološki, sve je to jedan te isti bućkuriš zla, koji je uvijek sam sebi svrha", piše Dragan Bursać, ovogodišnji dobitnik nagrade nemačkog Društva za Jugoistočnu Evropu.

Interesantno je da dok Bursać u srpskoj zastavi vidi nacističku, nacizam ne vidi u društvu koje mu dodeljuje nagradu - Sudosteuropa-Gesellschaft, kako na nemačkom glasi ime ove organizacije, osnovao je 1952. godine Fric Valjavec, član nacističke partije, blizak saradnik Karla Haushofera, nacističkog ideologa i mentora drugog čoveka Trećeg rajha Rudolfa Hesa. Valjavecu je u tom poduhvatu pomagao direktor tog udruženja od 1958. do 1967, Teodor fon Uzorinac-Kohari, inače čovek za kojeg časopis "Zidosteuropa mitajlungen" 2014. pod naslovom "Od ustaša do ZOG-a - Društvo za Jugoistočnu Evropu i njihov generalni direktor Teodor fon Uzorinac-Hohari" piše: "Uzorinac, koji je bio studentski nacistički aktivista i novinar desničarskih omladinskih novina, otkrio je ljubav prema svojoj hrvatskoj domovini krajem tridesetih godina i priključio se hrvatskom ustaškom pokretu".

Kada se ponosiš takvom nagradom, ironično je da u srpskoj zastavi vidiš kukasti krst.

JEDNO je i kada potpredsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Novom Sadu, sin zlog oca (Balša Brković) i unuk još goreg dede (Jevrem Brković) Balša Brković nastavlja sa crnogorskim ustaštvom svog dede Jevrema (jednog od retkih koji je utočište '91, kada je iz Zagreba bežao čak i Teofil Pančić, potražio u prestonici mlade hrvatske demokracije pod plaštom Franje Tuđmana) krene da u ime nekakvog političkog aktivizma skrnavi srpske zastave.

NEŠTO sasvim drugo je kada novine koje su nominalno glasilo srpske zajednice u Hrvatskoj objave tekst kojim se jasno i glasno poziva na progon Srpske pravoslavne crkve, i to u jeku popisa na kojem se Srbi velikim bilbordima pozivaju da se izjasne kao Hrvati pravoslavne veroispovesti. Nedeljnik "Novosti" objavio je 17. septembra, četiri dana od početka ovog vrlo važnog popisa, tekst Viktora Ivančića pod naslovom "Oklopno pravoslavlje" u kojem on SPC optužuje da je "leglo nacionalističkog zla". Ne amnestira ga nikako to što navodi da je to isto i "katolička crkva u Hrvatskoj". Iz dva razloga. Prvi je taj što kada bismo u Srbiji napisali da je katolička crkva "leglo zla", to bi imalo umnogome drugačiji efekat nego kada bismo to isto napisali za SPC, jer bi katolici u ovoj zemlji mogli biti mnogo više ugroženi, nego pravoslavci. A o tome koliko su pravoslavci u Hrvatskoj ugroženiji od katolika, ne treba ni trošiti reči. Druga je stvar što niko iz SPC nije radio stvari poput fra Miroslava Majstorovića, nadbiskupa Alojzija Srepinca, biskupa Ivana Šarića i tako dalje...

IVANČIĆEV tekst posebno je podmukao, jer on apostrofira "nečasnu ulogu" patrijarha srpskog Porfirija, ističući njegovu navodnu dvoličnost. "Da bi zadržala takav karakter i kontinuitet djelovanja - da bi nastavila širiti nacionalističko zlo - SPC možda je i mogla na svoj tron postaviti pogodniju ličnost od Porfirija, ali ne i pogodniju dvoličnost od njegove", piše Ivančić. Šta iz ovoga proizlazi? Patrijarh Porfirije, koji je još mitropolit zagrebačko-ljubljanski, jedan je zli licemer čije poruke mira i pomirenja, poput one od pre neki dan kada je u Jasenovcu, tom simbolu nečoveštva, smogao snage da kaže da "iz dubine svoje duše voli sve ljude Hrvatske, bez obzira na to kojem narodu pripadaju". Ivančić poručuje da su sve patrijarhove poruke ljubavi i mira prema hrvatskom narodu, a bilo ih je mnogo, bile laž i da Hrvati od njega i od SPC ništa dobro ne treba da očekuju, nego samo podmukle napade. A opšte je mesto da je napad najbolja odbrana.

POSEBNO je opasno što se ovakva poruka šalje iz novina koje su glasilo Srpskog narodnog vijeća, čiji je predsednik Milorad Pupovac. Jesu li "Novosti" postale glasilo "treće trećine" iz paklenog plana Mile Budaka o ubijanju jedne trećine, progonu druge i asimilaciji treće? Da li se slanje ovakve poruke u "novinama srpske zajednice" može shvatiti kao ohrabrivanje da se na popisu izjasne kao Srbi, vernici SPC, ili je ono u skladu sa onim bilbordom po kojem bi trebalo da se priklone Pavelićevom projektu Hrvatske pravoslavne crkve? Prošli put kada sam se zapitao ima li Srba u "Novostima", napao me je novinar koji kleči, Veran Matić. Šta on misli o ovome? Utoliko pre što s Ivančićem deli jednu nagradu, ali ne nemačku (mada i takvu ima).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna