"TVITER" CENZORI: Vlasnici društvenih mreža preuzimaju ulogu globalno urednika svih medija, birajući kome će šta da plasiraju

Ivana Mićević

19. 08. 2021. u 10:37

Ko vlada informacijama, vlada svetom. A u toj bici niko ne može dobiti društvene mreže

ТВИТЕР ЦЕНЗОРИ: Власници друштвених мрежа преузимају улогу глобално уредника свих медија, бирајући коме ће шта да пласирају

Novosti

BLOKADA Donalda Trampa na "Tviteru" bila je prekretnica - društvene mreže od foruma slobode postaju samo megafon podobnih stavova. Globalna duboka država neskriveno radi na tome da ceo svet razmišlja onako kako to njenim stratezima odgovara. Ko god misli drugačije, prvo se etiketira, a potom prosto zabrani.

Zato na "Tviteru" ovih dana nema nasilnika Trampa, ali ima avganistanskih talibana, iako su za Vašington koliko juče bili arhineprijatelji civilizacije. Odavno su društvene mreže, manipulacijama i algoritmima postale kreatori javnog mnjenja. Oni koji stoje iza njih, igrajući ulogu globalnog urednika svih medija, biraju kome će šta da plasiraju, informacije selektuju i zabašuruju, opominju i otvoreno cenzurišu.

Nije kraj. I ne kriju da ako medij sarađuje sa ruskom vladom, kao "Sputnjik", to mora da se naznači, a kada sarađuje sa američkim vlastima, kao Glas Amerike, neće upozoriti svoje korisnike da bi finansijer možda mogao da utiče na njihovu uređivačku politiku. Etiketu su ove nedelje nakačili i većini medija u našoj zemlji - da sarađuju sa Vladom Srbije. Čak i javnim servisima - RTS i RTV! A svi ostali na listi su u privatnom vlasništu i od države dobiju samo novac na konkursima, jednako ili manje od onih redakcija koje "Tviter" smatra nezavisnim. "Bi-Bi-Si", kao britanski javni servis, naravno, nije etiketiran.

Tviter-cenzorima "promaklo je" da vide uticaj politike i obeleže nekoliko američkih TV kuća, koje su sinhronizovano prekinule obraćanje Trampa iz Bele kuće, jer su sve, u istoj sekundi, procenile da laže. Nema ograničenja ni za one koji veličaju "Oluju" i poriču stradanje Srba, ali je svako dovođenje u pitanje navodnog genocida u Srebrenici na "Tviteru" strogo kažnjivo.

Ko vlada informacijama, vlada svetom. A u toj bici niko ne može dobiti društvene mreže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!