MOST

Jelena Matijević

25. 05. 2021. u 12:00

DOK konzorcijum preduzeća iz Novog Pazara, Sevojna i Užica završava obnovu mosta kojeg Prijepoljci odvajkada nazivaju Kameni ili Šarampovski, neki su ga u gradu na Limu naprasno prekrstili u Fatihov, po sultanu Mehmedu Fatihu poznatijem kao Mehmed Drugi Osvajač iz 15. veka!

МОСТ

Novosti

I dok su stari Prijepoljci, Bošnjaci i Srbi u čudu zbog ovog novoimenovanja, Bošnjačko nacionalno vijeće iz Novog Pazara nema dilemu da je to Fatihova ćuprija, pa predlažu da se u nju sada ugradi nekakva kamena ploča sa napisom na turskom jeziku na kojoj piše da je most sagrađen u vreme sultana Mehmed Hana 1908. Pitanje je kako kada Hana i 1908, dele vekovi?

Niko, takođe, ne zna ni odakle je tu ploču pod noge jednog Bošnjaka iz Prijepolja "izbacio" Lim pre stotinak godina, pa je on uzidao u svoju kuću, niti ko je podigao most u Šarampovu.

Neki srpski istoričari s pravom pitaju "da li je moguće da su u nekadašnjem srcu srpske države Nemanjići čekali Fatiha iz Azije da sagradi most preko Lima!?"

Istorija pamti da je ovaj most više puta stradao, da ga je i Lim nosio... Možda ga je Mehmed Osvajač u nekom trenutku i obnovio, ali pisanog traga o tome zasad nema. Kao graditelji pominju se i Austrougari. Sigurno je, međutim, da nikada nije bio spomenik kulture, za razliku od mnogih drugih građevina iz vremena kada su ovi krajevi bili pod turskim ropstvom. Za istinom o ktitoru mosta u Šarampovu, dakle, još mora da se traga, ako je to baš toliko važno.

Ostaje, međutim, pitanje kome je sada i zašto trebalo da podiže tenzije, plasirajući neutemeljene podatke i veličajući osvajača za čijeg zemana je prvi put gorela Mileševa?

Kao da su zaboravili da su mostovi "prema svakom jednaki" i da "ne služe ničem što je tajno ili zlo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)