NOVO ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA: Kakav će odziv biti 3. aprila?

M. S.

18. 03. 2022. u 10:30

IAKO će kolebanje o odlasku na birališta i procena kandidata kod određene grupe građana sa pravom glasa trajati i do "izborne tišine", a pojedini odluku donose i na sam izborni dan, prema nekim trenutnim istraživanjima, izlaznost na glasanje 3. aprila trebalo bi da bude između 53 i nešto više od 55 odsto.

НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ ЈАВНОГ МЊЕЊА: Какав ће одзив бити 3. априла?

Foto: S. Babović

Očekuje se da se ponovi ili premaši zainteresovanost birača iz 2016. godine, a svakako da će biti više glasača nego na prošlim izborima, koje je bojkotovao deo opozicije.

Ispitivanja javnog mnjenja, sprovedena krajem februara, pokazuju da se 53 odsto građana izjasnilo da bi izašlo na izbore, dok je njih 31 odsto bilo odlučno da neće glasati.

Neodlučnih je oko 16 procenata. Ipak, sudeći prema istraživanjima urađenim mesec dana ranije, došlo je do blagog pomeranja. Procenat onih koji ne znaju da li će otići na biračko mesto ostao je nepromenjen, dok je januarska anketa pokazivala 51 odsto "za" izlazak, a 33 odsto onih koji neće glasati.

Prema mišljenju Bojana Klačara, iz CeSID, predviđa se izlazak na birališta između 3,5 i 3,6 miliona glasača.

Ilustracija V. N.

- Neodgovorno je u ovom trenutku iznositi precizne podatke i licitirati, ali je izvesno da će izlaznost biti mnogo veća nego 2020. - navodi Klačar za "Novosti".

- Jedan od razloga je što nema bojkota, a drugi je što se u javnosti ovi izbori percipiraju kao važni. To podiže jednu vrstu takmičarskog duha. Neka istraživanja pokazuju da se očekuju rezultati na nivou 2016, odnosno, izlaznost nešto veća od 55 odsto. Svaka veća izlaznost podiže i izborni prag i raste mogućnost da liste ostanu ispod cenzusa.

Veliki odziv, objašnjava Klačar, koji opozicija priželjkuje, odnosno aktiviranje apstinenata, ne znači nužno da su među njima svi opozicioni birači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!