SVI SE BRANE SA SLOBODE: Saslušano četvoro osumnjičenih za pranje novca i poresku utaju

Lj.P.

26. 02. 2021. u 13:31

ČETVOROČLANOJ grupi osumnjičenoj za pranje novca i poresku utaju, posle saslušanja u novosadskom Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva, sudija za prethodni postupak nije odredio pritvor.

СВИ СЕ БРАНЕ СА СЛОБОДЕ: Саслушано четворо осумњичених за прање новца и пореску утају

Foto: Depozit

Iako je tužilaštvo tražilo da se A.K. (48), odgovornom licu firme koja se bavi prodajom aparata za zavarivanje u Subotici, a koja se sumnjiči za poresku utaju i pranje novca i D.K. (50) osumnjičenom za saizvršilaštvo u pranju novca, odredi pritvor, njima je dozvoljeno da se u daljem postupku brane sa slobode. Kako saznajemo, protiv D.K. se u ovom tužilaštvu već vodi postupak zbog sumnje da je počinio isto krivično delo.

Sa slobode će se braniti i M.Đ. (38) i D.Đ. (48), osumnjičeni za pranje novca u saizvršilaštvu, a za njih tužilaštvo, kako saznajemo, nije ni tražilo da im se odredi pritvor.

Ovu četvorku, uhapsila je policija odeljenja za borbu protiv korupcije i poreska policija u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije, Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Sumnja se da je A. K., kako je saopštio MUP, u periodu od 2016. do 2019. godine, radi izbegavanja plaćanja poreskih obaveza davala lažne podatke i podnosila poreske prijave van zakonskih rokova. 

Postoje osnovi sumnje da je ona, dodaje se u saopštenju, u istom vremenskom periodu, izvršila više neosnovanih prenosa novca sa poslovnog računa firme na svoj račun, kao i na lične račune D. K., M. Đ. i D. Đ., koji su taj novac podizali i vraćali A. K.

Kako se sumnja, da bi prikrila neosnovan prenos novca osumnjičena A. K. je sačinjavala lažne bankarske izvode i dostavljala ih knjigovodstvu firme čime je evidentiran netačan promet novca na poslovnom računu. 

Takođe, A. K. je u periodu od decembra 2018. do maja 2019. godine u više navrata sa poslovnog računa firme neosnovano podizala novac. Sumnja se da je A. K. ovim radnjama pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 104.464.637 dinara. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)