ELEZOVI PRSTI U UBISTVU ADVOKATA OGNJANOVIĆA? U kakva sve krivična dela je umešan uhapšeni Sarajlija

Z. USKOKOVIĆ - O. MATAVULj

22. 12. 2020. u 21:28

HAPŠENjE Darka Eleza (40), u ponedeljak u Beogradu, po poternici Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, moglo bi da dovede do rasvetljavanja brojnih likvidacija počinjenih u regionu.

ЕЛЕЗОВИ ПРСТИ У УБИСТВУ АДВОКАТА ОГЊАНОВИЋА? У каква све кривична дела је умешан ухапшени Сарајлија

Foto: MUP

Prema nezvaničnim saznanjima, sumnja se da je organizovao nekoliko ubistava, da ima saznanja o mnogo više smaknuća, ali i da je imao zaštitu određenih srpskih policijskih rukovodilaca.

Elezu je u utorak određen takozvani privremeni pritvor zbog opasnosti od bekstva. BiH traži izručenje ovog Sarajlije radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred tamošnjih sudom zbog krivičnog dela organizovanog kriminala. On, inače, poseduje pasoše BiH i Srbije.

U ovom trenutku Elez je i pod istragom za ubistva vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018, kao i smaknuća vlasnika noćnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. u Istočnom Sarajevu.

POČEO SA CIGARETAMA I ORUŽJEM

POSTUPAK protiv 32 pripadnika Elezovog klana u predmetu "Lutka" vodio se i u BiH od 2014, gde se terete da su počinili više teških dela, od ubistava Vladimira Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba, pokušaja ubistva Ždrala, kao i nekoliko oružanih pljački transporta novca.

Grupu Darka Eleza policije regiona ocenjuju kao jednu od najznačajnijih na Balkanu. On sam optuživan je da je direktni izvršilac u nekoliko likvidacija i pljački, a "karijeru" je započeo švercom cigareta, oružja, krađama i preprodajom vozila i droge.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić saopštio je da Eleza potražuju i radi vođenja sudskog postupka u predmetu "Lutka", kao i istrage koju Tužilaštvo BiH vodi u saradnji sa MUP Republike Srpske, a koja se odnosi na teška krivična dela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, od 2017. do 2019. godine.

- Elez se potražuje radi procesuiranja za više teških krivičnih dela, među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična dela počinjena od 2005. do 2009. - rekao je Grubešić.

On je dodao da se Elez potražuje i zbog istrage koja se odnosi i na dva mafijaška ubistva počinjena 2018. i 2019, kao i planiranja i pokušaje ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, zatim iznude, zastrašivanja...

Elez je, međutim, i te kako zanimljiv i srpskoj policiji i istražnim organima. Dovodio se u vezu sa organizacijom ubistva poznatog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, kao i da je za to, navodno, angažovao Strahinju Stojanovića i brata jednog od vođa navijača. U tom slučaju, međutim, i dalje traje predistraga.

- U podzemlju je javna tajna da je Elez, navodno, "razvio" ovaj biznis zbog novca - navodi naš sagovornik. - U poslednje vreme pričalo se da on ima saznanja o ubistvu Stojanovića, septembra ove godine, koji je stradao u detonaciji eksploziva podmetnutog ispod njegovog džipa.

Prema istom izvoru, Elez i Stojanović su bili bliski, ali se među njima razvio i rivalitet.

- Jedan od pravaca istrage ubistva Stojanovića jeste i Elez - ističe izvor "Novosti". - I ne samo tog zločina. Elez ima dobre veze sa BiH, a ovde je bio zaštićen zahvaljujući svojim kontaktima u MUP Srbije. Doduše, oni su napustili srpsku policiju, a sada se ispituje kakve je prirode bila ta veza.

Ovaj Sarajlija je, inače, novembra 2017. izašao sa izdržavanja kazne zatvora iz sremskomitrovačke kaznione. Bio je osuđen na devet godina kao vođa kriminalne grupe koja je trgovala drogom i iznuđivala novac.

Posle izlaska iz KPZ Sremska Mitrovica ostao je u Srbiji. Ima firmu za transport u Batajnici, sa desetak kamiona, koja se vodi na njegovu suprugu i gde su mu pre dva dana stavljene lisice na ruke. U Srbiji je i njegov brat Davor, a njih dvojicu potražuje pravosuđe BiH zbog afere "Lutka". U ovom slučaju Elez i ostali optuženi su za najteža dela organizovanog kriminala, između ostalog za pet ubistava, tri pokušaja ubistva i četiri razbojničke pljačke.

Interesantan je Elezov zatvorski "staž". Izvesno vreme proveo je u posebnom odeljenju za osuđene po optužnicama za organizovani kriminal, potom je prebačen u otvoreno odeljenje, a zatim je stigla preporuka da zbog "dobrog vladanja" zaslužuje raniji uslovni otpust. Vest je procurila u javnost i cela "priča" je zaustavljena.

- Elez je imao "jaka leđa" sve vreme boravka u zatvoru - kaže naš sagovornik. - Navodno, naklonost je zaslužio time što je bio spreman da ispriča svoja saznanja o dešavanjima na ulici i da "ocinkari" ne samo konkurenciju već i drugove.

U Višem sudu u Beogradu, 23. decembra 2015, Elez je drugi put oslobođen optužbe da je naredio ubistvo kuma Đorđa Ždrala u Istočnom Sarajevu 6. oktobra 2006. ispred kafića "Sport".

VULIN: PADAJU NAJVEĆI MAFIJAŠI

MINISTAR policije Srbije Aleksandar Vulin rekao je u utorak da je hapšenje jednog od najzloglasnijih kriminalaca, čije žrtve su građani i Srbije i Republike Srpske, dokaz da će u obračunu sa mafijom najpre pasti najveći mafijaši.

- Ovo hapšenje je dokaz da nema zaštićenih i da niko nije iznad zakona i države - poručio je Vulin. - Za ovo lice se vezuju ubistva, šverc droge, reket. Njegovim hapšenjem građani Srbije, ali i građani BiH mogu da budu mirniji. Rat sa mafijom se vodi uvek i svuda. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je objavio rat mafiji. Ko ga nije ozbiljno shvatio napravio je veliku grešku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!