OPLJAČKALI SRBE NA KRSNU SLAVU: Detalji maskiranog upada u kuću porodice Vuksanović

D. ZEČEVIĆ

27. 10. 2020. u 20:30

ČETIRI maskirane osobe upale su jutros, oko tri sata iza ponoći u domaćinstvo porodice Vuksanović u Plemetini, većinski srpskom selu u opštini Obilić na Kosmetu i iz dvorišta im, baš na dan krsne slave Svete Petke, ukrali deo poljoprivredne mehanizacije i gorivo.

ОПЉАЧКАЛИ СРБЕ НА КРСНУ СЛАВУ: Детаљи маскираног упада у кућу породице Вуксановић

Foto: D.Z.

Prema rečima glave porodice, Veljka Vuksanovića, osim pet traktorskih akumulatora, lopovi su iz dvorišta ukrali i tonu nafte, 500 litara ulja, motornu testeru, aparat za varenje i još neke poljoprivredne alatke.

- Suština ove pljačke, kao i svih prethodnih napada na nas i našu imovinu, jeste namera ekstremista da nas zastraše da napustimo svoje domove. Jer, ako nam napadaju decu i kradu ono od čega živimo, logično je da ćemo morati da odemo - govore meštani Plemetine, revoltirani i zbog nedavnog pokušaja kidnapovanja srpskog deteta u ovom selu.

Vuksanovići su jedna od najimućnijih porodica u ovom mestu, koja živi od poljoprivrede. Slučaj je prijavljen kosovskoj policiji, ali Srbi iz Plemetine ne veruju da će lopovi biti pronađeni, jer do sada nije rasvetljen nijedan napad, a samo ih je u protekla tri meseca bilo pet. Uz to, juče ujutru u Plemetini ukraden je i auto meštaninu Miodragu Daniću, što Srbi u ovom mestu karakterišu kao nastavak sinhronizovanih napada.

- Srbi na Kosovu i Metohiji godinama traže formiranje opštine Prilužje - Plemetina, kako bi naši sunarodnici u selima na potezu od Kosovske Mitrovice do Prištine bili u stanju da se na institucionalni način zaštite od lopova i nasilnika, i smatram da je vreme da se to pitanje realizuje - ističe Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu