PONOVLjENI POSTUPAK: Tužilaštvo traži veću kaznu Spasi Milišiću koji je nožem usrmtio Nemanju Šupljeglava

O. MATAVULj

29. 09. 2020. u 17:32

ПОНОВЉЕНИ ПОСТУПАК: Тужилаштво тражи већу казну Спаси Милишићу који је ножем усрмтио Немању Шупљеглава

Foto Nezavisne

TUŽILAŠTVO Republike Srpske zatražilo je od Vrhovnog suda RS da izrekne strožiju kaznu Spasu Milišiću (32), osuđenom na 16 godina zatvora za ubistvo Nemanje Šupljeglava (29), koga je nožem ubo u vrat u kafiću "Merlot" u Trebinju, dok je odbrana tražila ukidanje postupka i novo suđenje.

Milišić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud RS. U ponovljenom postupku kazna je smanjena na jedinstvenu od 16 godina zatvora, a došlo je i do prekvalifikacije sa teškog na "obično" ubistvo. Za to delo osuđen je na 15 godina zatvora. Za nanošenje teških telesnih povreda Peru Miloševiću dobio je godinu dana i za nedozvoljeno držanje puške M-48 i metaka šest mjeseci.

Zločin se dogodio 11. februara 2018. godine u trebinjskom kafiću "Merlot" oko 2.55 časova. U presudi se navodilo da je Milišić nakon rasprave sa Šupljeglavom otišao kući po nož i vratio se u "Merlot". U jednom trenutku je prišao i zagrlio Šupljeglava, a zatim ga iskoristivši iznenađenje, nožem ubo u vrat. Optuženog je pokušao da savlada radnik "Merlota" Pero Milošević, ali je on i njega napao i povredio.

- Okolnosti pod kojima je delo počinjeno osobito su otežavajuće i smatramo da to opravdava izricanje strožije kazne - rekla je republički tužilac Svjetlana Brković.

Milišićev branilac Veljko Ćivša žalbu je uložio zbog povrede posutpka, prava na pravično suđenje, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, troškova... Detaljno je obrazložio sve žalbene navode, tražeći da se presuda ponovo ukine i vrati na novo suđenje.

Ćivša tvrdi da je sud svojim mišljenjem pobijao nalaz veštaka Ratka Kovačevića koji je rekao da je zločin počinjen u afektu visokog gneva u kojem mu je uračunljivost bila bitno smanjena, a pobijao je i zaključak da je zločin počinjen direktnim umišljajem. Pojasnio je i da je okidač za sve bilo to što se Šupljeglav optuženom mešao u vezu s devojkom, zbog čega mesecima nisu ni razgovarali. Nalgasio je da tu posebnu pažnju treba obratiti na obraćanje žrtve optuženom rečima: "Gde ti je mala, ko ti sada j... malu!".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)