NASTAVLJENO SUĐENJE ZA PALJENJE AMERIČKE AMBASADE Vukolić: Štab je nedvosmisleno odlučivao o pomeranju jedinica

S.J.M.

18. 09. 2020. u 17:23

- ŠTAB koji je osnovan zbog mitinga "Kosovo je Srbija", a kojim je rukovodio Slobodan Vukolić nedvosmisleno je odlučivao o pomeranju policijskih jedinica na terenu.

НАСТАВЉЕНО СУЂЕЊЕ ЗА ПАЉЕЊЕ АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ Вуколић: Штаб је недвосмислено одлучивао о померању јединица

Foto; S.J.M.

- Prema planu obezbeđenja mitinga kod američke ambasade je predviđeno 100 policajaca. Nisam čuo koji je razlog da Vukolić povuče jedinicu.

Ovo je danas iznoseći odbranu u slučaju koji se vodi zbog paljenja ambasade SAD 2008. godine u Višem sudu u Beogradu ispričao optuženi general u penziji Stevan Bijelić, tada načelnik policijske uprave za Grad Beograd. Njemu i još četvorici nekada visokih policijskih funkcionera Slobodanu Vukolić, Mladenu Kuribaku, Zoranu Raškoviću i Bojanu Markoviću se sudi zbog propusta u obezbeđenju tokom i posle mitinga, a terete se za krivično delo protiv opšte sigurnosti.

Bijelić kaže da je optužen što nije sprečio Vukolića da povuče jedinicu od ambasade SAD i navodi da on tada nije bio u rukovodećem lancu, niti član štaba.

JAVNOST OSTAJE

BRANILAC generala Kuribaka Zora Dobričanin tražila je da se iz razloga bebzednosti sa suđenja isključi javnost. Zamenik tužioca je smatrala da su ti razlozi ne postoje i da je obrazloženje nejasno. Sudija Ivana Ramić je odbila taj predlog navodeći da nije objašnjeno kako može da se ugrozi nacionalna bezbednost.

- Jasno se kaže da rukovodilac štaba prebacuje jedinice i naređuje primenu sredstava prinude. Da li je Vukolić tražio od mene saglasnost za to? Pa, nije. Zašto? Zato što nije imao potrebu. Izveštaji koje je kasnije pisao ne odgovaraju činjeničnom stanju, naročito tamo gde su bili problemi. U jednom piše masa se okupila kod američke ambasade, potisnula policiju, ušla unutra i onda je brzo intervenisala policija. U njemu nema navoda iz dnevnika rada gde stoji "zaštititi i povući ljude u pravcu Sarajevske ulice, pa onda ka policijskoj stanici Savski venac".

Foto; S.J.M.

Stevan Bijelić

Bijelić je rekao da je general Kuribak tražio da interveniše protivteroristička jedinica i da su oni onda došli i "očistili" taj deo. Ispričao je da su skup nedvosmisleno organizoveli Vlada Srbije i pojedine političke partije i da su došle dve grupe građana, jedni da podrže miting protiv nezavisnosti Kosova, a drugi da prave nerede, razruše grad, napadaju ambasade... Kazao je da je te večeri došao u štab i da je odatle telefonom obaveštavao direktora policije Milorada Veljovića o tome šta se dešava na ulicama.

Foto; S.J.M.

Slobodan Vukolić

- Bio sam u šoku kad sam saznao da je protiv mene podneta krivična prijava. Časno i pošteno sam radio u službi, a sad sedam godina u penziji proživljavam pakao dokazujući nevinost. Tako me država častila - zaključio je general Bijelić.

TRAŽIO INTERVENCIJU

ODGOVARAJUĆI na pitanja juče je Slobodan Vukolić završio iznošenje svoje odbrane. On je kazao da je Dušan Puača bio rukovodilac obezbeđenja i svih snaga na kontroli skupa na terenu i da je predlagao pomeranje policijskih jedinica, a general Kuribak mu je rekao da radi svoj posao.

- Ja sam više puta tog dana, čim su prve grupe prošle "London" i krenule Kneza Miloša tražio intervenciju. Kod Turske ambasade bilo je narušavanja reda i mira, pa sam predložio Bjeliću da intervenišemo da se raziđu - kazao je Vukolić. S druge strane Bijelić je rekao da ga je Vukolić obavestio da je policija intervenisala kod turske ambasade, ali da odgovorno tvrdi da od njega nije tražio saglasnost.

Foto; S.J.M.

Mladen Kuribak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a