PRESUDU OTKAZALA NOVA BEBA: Pomereno izricanje sudske odluke optuženoj za smrt deteta od gladi u Knjaževcu

D. A. - V. Đ.

05. 08. 2020. u 21:33

ПРЕСУДУ ОТКАЗАЛА НОВА БЕБА: Померено изрицање судске одлуке оптуженој за смрт детета од глади у Књажевцу

Foto D. A.

GLAVNI pretres protiv Darka Đ. (35) i njegove bivše vanbračne supruge Milice J. (30), čija je tromesečna beba Maša 12. februara 2018. preminula od gladi, odložen je u sredu u Osnovnom sudu u Knjaževcu, jer se prvooptužena - ponovo porodila!

- Na osnovu dokaza koje smo dobili, Milica J. se nedavno porodila i zato nije bila u mogućnosti da prisustvuje suđenju - rečeno nam je u Osnovnom sudu u Knjaževcu. - Zato je i doneta odluka da se iznošenje završne reči i, najverovatnije, izricanje prvostepene presude, odloži za oktobar.

Kako saznajemo, Milica J. je u međuvremenu napustila Darka Đ. i preudala se za drugog čoveka. Nezvanično, promenila je i mesto boravka, ali se redovno odazivala na suđenja. Slučaj koji je šokirao Srbiju, desio se krajem februara 2018. godine. Otac i majka, koji su tada imali i trogodišnju ćerku i dvogodišnjeg sina, terete se za krivična dela napuštanje, zlostavljanje i zapuštanje maloletnog lica.

U prvom trenutku, mislilo se da je beba preminula od hladnoće, ali je obdukcijom ustanovljeno da je preminula od gladi. Kako nam je kazala Snežana Nikolić, direktorka knjaževačkog Centra za socijalni rad, ćerka i sin vanbračnih supružnika su oduzeti od roditelja i smešteni su u hraniteljsku porodicu. Vanbračnim supružnicima, ako se oglase krivim, preti kazna do osam godina zatvora.

Roditelji su, kobnog dana, tromesečnu bebu doveli kod doktora u knjaževački Dom zdravlja, jer "nije htela da jede". Lekari su odmah ustanovili da je dete preminulo. Deda i baba po ocu su prihvatili da sahrane bebu, ali je troškove snosio Centar za socijalni rad.

IZGLADNJIVAN I DEČAK U KRAJINI

U TIMOČKOJ Krajini Maša nije bila jedina beba koja je umrla od gladi. Ostalo je zabeleženo da je i petomesečni mališan, iz zaječarskog sela Vražogrnac, pre 14 godina preminuo na gotovo istovetan način. Taj dečak je po rođenju imao 2,4 kilograma, a u momentu smrti nakon pet meseci, svega 2,2 kilograma. Na dečakovom telu su tada otkrivene i rane, koje su ukazivale na to da beba nije presvlačena. Roditelji su pravosnažno bili osuđeni na godinu dana zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Jeca Pereca

08.08.2020. 21:54

Ona je monstrum i to je blaga reč! Majka joj se razbolela i preminula pre 9 meseci, na sahranu joj nije došla, čak ni porodicu nije kontaktirala od tada. Prvo dete je zanemarila i ostavila kod brata koji se bori za starateljstvo nad njim. Dvoje dece joj je oduzeto i jedna tromesečna beba preminula zbog zanemarivanja. I sad vidim da se ponovo porodila! Ima li kraja ovoj katastrofi? Kako je socijalna služba reagovala na sve ove činjenice i šta će sudstvo uraditi ne znam ali jadna deca!

Sonja

09.08.2020. 16:01

Ja se pitam šta radi naše socijalno? Ljudima oduzimaju decu zbog nemaštine a njoj su dozvolili da čuva bebu posle svih gluposti koje je napravila! Šta još treba da se desi, kakva još katastrofa, da sistem detektuje da nije sposobna za roditeljstvo?

Petar

11.08.2020. 01:36

Ovo je atomska bomba od priče! Ovo što vidim u komentarima ne nazirem u tekstu. Hajde budite malo novinari pa istražite kompletan slučaj, interesuje nas.

Laki

25.09.2020. 14:07

Prvo dete je zanemarila i ne plaća izdržavanje, dvoje dece smestila u hraniteljsku porodicu i ne obilazi ih, jedno dete je preminulo posle zlostavljanja i pored svega toga napravila je još jednu bebu! Ona nije samo slučaj za sudstvo i socijalo već i za psihijatra!