FELJTON - POMETNJA NA SEVERU CRNE GORE: "Tanjiri" su viđani u raznim krajevima Jugoslavije

Dragan Vujičić

24. 05. 2021. u 18:00

DRAMA koja je trajala sedam dana, novembra 1967, u Crnoj Gori, prepričava se i danas.

ФЕЉТОН - ПОМЕТЊА НА СЕВЕРУ ЦРНЕ ГОРЕ: Тањири су виђани у разним крајевима Југославије

Foto Arhiva

Ukratko, nepoznate letelice obrele su se nad Crnom Gorom "tražeći" mesto za spuštanje ili, kako je tada pisano, "baziranje". Sve novine u SFRJ, manje ili više, pisale su o dramatičnoj nedelji šumskih požara, jer u novembru nikad ranije, ni kasnije, nisu zabeleženi.

Jovan Knežević ovako piše o tim danima u knjizi "Leteći tanjiri" koja je objavljena iz 1976. godine: "Najveću pometnju uneli su od 19. do 26. novembra 1967. godine, koji su viđeni u raznim krajevima Jugoslavije, a naročito iznad planinskih vrhova Komova, Crnog vrha, Bjelasica, Sinjajevina, Prekobrđa, Ostravice, Rovca, Medžedžaka, Dubočaka, Rumije i Lisine, čija se nadmorska visina kreće od 500 do 2.656 metara, kao i iznad Mokre gore. "Tanjiri" su se ovde pojavljivali svakog dana, odnosno večeri, i to uvek u isto vreme. Čak se pretpostavlja da su ove letelice izazvale šesnaest velikih šumskih požara u kojima je uništeno više stotina hektara šuma i pašnjaka...

"DANA 19. novembra u kasnim večernjim časovima, stanovnici planinskih oblasti Medžedžak, Dubočak i Crni vrh primetili su neka nepoznata svetleća tela koja su letela iznad ovih planinskih vrhova. Odmah zatim, na planinama koje su jedna od druge udaljene i po nekoliko desetina kilometara buknuli bi veliki šumski požari. Ljudi koji su došli da gase javljali su: požar se neverovatno brzo širi, teško ga je lokalizovati, na mestu gde izbije vatra vlada neobično visoka temperatura. Plamene buktinje su toliko snažne da za sobom uništavaju sve, pa čak i kamen. Tamo gde uspemo da ugasimo, vatra odjednom ponovo bukne.

Izgleda kao i da zemlja gori..."

Dana 20. novembra, primljeno je više sličnih vesti: - Oko šest časova ujutro mnogi stanovnici Ivangrada (Berane) primetili su nekoliko neobičnih letelica na nebu. Kretale su se sa severa prema istoku - priča Svetozar Buturić. - Bile su čudnog ovalnog oblika i ispuštale su plamene jezike...

ISTE večeri, stočari iz sela Bojovića kod Andrijevice videli su iznad planine Komovi "jedno neobično svetleće telo koje je ispuštalo plamene jezike". Istu letelicu primetili su i stanovnici sela Matoševo, Lijeva Rijeka, Morača i Gornje Polimlje. Prema rečima očevidaca "telo se spustilo toliko nisko da su ti jezici dodirivali šumu na obronku Komova", koja je odmah zatim naglo planula. Vatra se brzo širila i požar je lokalizovan uz velike napore vatrogasaca i požrtvovanih meštana tek sutradan.

DVE VESTI stigle su i 21. novembra: Oko 15.30 nepoznato leteće telo zapaženo je iznad Prištine. Kretalo se veoma sporo - pričaju očevici - i trebalo mu je punih pola sata dok se izgubilo iz vidokruga posmatrača. Ličilo je na veliku zvezdu sa malo neobičnim svetloplavim odsjajem. Istoga dana uveče, "leteći tanjiri" su viđeni i nad Ibarskim

Kolašinom, kao i nad planinskim predelima koje su posetili 19. novembra. Ponovo su buknuli šumski požari na više mesta, koje je bilo veoma teško lokalizovati i ugasiti.

U večernjim časovima 22. novembra, iste letelice su ponovo, u isto vreme, primećene.

Ponovo su buknuli požari - sve kao i prethodne noći. Dana 23. novembra, primljene su četiri vesti: Nešto pre pet časova ujutro, Milovan Vukičević, Zarija Vukić i Stana Vukić videli su neko leteće telo koje do tada nikad nisu videli.

- IZAŠAO sam sa svojom ženom Stanom - izjavio je Zarije Vukić saradniku beogradskih "Večernjih novosti" - da vidimo ovce u toru kraj kuće, jer su se bile uznemirile. Odjednom, iznad planine Željevica, pojavilo se veliko leteće čudovište koje je ispuštalo plamene jezike. Kretalo se polako, ukrug. Ličilo je na višespratnu kuću sa mnogo prozora. Imalo je prečnik od preko stotinu metara. Čuo sam i zvižduk, a onda je počeo da duva jak vetar, sve dok letelica nije odletela. Žena mi je bila smrtno prestrašena i, da vam pravo kažem, ja sam pao na zemlju i iza jednog stabla posmatrao. Upitao sam ženu: "Je li ovo san ili java?", ali Stana se nije mogla osloboditi straha.

Tačno u 6.45, čudno svetleće telo viđeno je iznad Ivangrada. Primetio ga je i milicionar-pozornik Mića Trifunović. Kretalo se od juga prema istoku, izjavio je. Kružilo je iznad Ivangrada oko pet minuta, a zatim je nestalo iza planinskih vrhova iznad Peći. Istoga dana uveče, oko 19.30, prema rečima Milike Šćepanovića, Milije Vujisića i Milivoja Miloše - vića iz sela Prekobrđa i Morače kod Kolašina, dva "tanjira" su se kretala na relaciji sever-jug, prema planini Komovi.

- POSMATRALI smo neobične letelice - kažu ovi očevici.

- Odjednom, svetla letelica su nas zaslepila i uplašila. Jedna je odletela prema planini, dok je druga počela da se spušta vertikalno prema zemlji. Pri tome je ispuštala plamene jezike. Bila je na bliskom odstojanju od zemlje. Lebdela je tako u vazduhu petnaestak minuta, a onda je naglo, vertikalno, uzletela i nastavila let u pravcu Komova, kuda je i ona prva odletela...

Dana 24. novembra, mnogi građani Bara, luke na Crnogorskom primorju, iznad planina Rumija i Lisina, između tri i četiri časa ujutro videli su veliko svetleće telo koje se kretalo u pravcu severoistoka. Ista letelica pojavila se i oko 22 časa. Odletela je u istom pravcu. U to vreme, deca koja su čuvala stoku na obroncima Mokre gore videla su takođe neobično svetleće telo koje je proletelo iznad njih.

- ODJEDNOM se nebo zapalilo - pričaju mališani.

- Prestrašili smo se i legli na zemlju.

Nešto, čas okruglo, a čas pljosnato, šetalo se nebom. Stoka se razbežala. Goveda su rikala, a ovce blejale i tražile zaklon. Telo se kretalo usporeno, čas gore, čas dole. Bila je noć, a videlo se kao po danu. Osetili smo jaku toplotu, sve je to trajalo nekoliko minuta, pa je letelica nestala za planinu.

Neobične letelice viđene su te noći kao i proteklih večeri. Posledice su bile iste - gde su njihovi plameni jezici dodirnuli zemlju, buknuli su veliki požari...

SUTRA: "TANjIR" U ZASEDI IZNAD DUBROVNIKA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni