FELJTON - NOSIOCI IDEJE PRAVOG NARODNOG JEDINSTVA: Beograd je postao važno istorijsko mesto u analima masona

Slobodan Kljakić

09. 08. 2022. u 18:00

U,,POLITICI“ 12. septembra 1926. godine na tri stupca, objavljen je tekst pod naslovom ,,Danas se sastaje Međunarodni Kongres Slobodnih Zidara“.

ФЕЉТОН - НОСИОЦИ ИДЕЈЕ ПРАВОГ НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА: Београд је постао важно историјско место у аналима масона

Pečat Velike lože "Jugoslavija"

,,I u našoj zemlji – navedeno je ovom napisu – procvala je Kraljevska Umetnost još od davnih vremena. Još pre 150 godina ponikla je na današnjoj teritoriji naše države prva loža, i to u maloj Glini u Hrvatskoj. Potom su nicale i opet se gasile mnogobrojne lože u Hrvatskoj, Dalmaciji i Srbiji.

Danas pod zaštitom Velike Lože Srba, Hrvata i Slovenaca radi i napreduje 18 potpunih loža i 4 venčića, koji će takođe uskoro postati lože. Prilike u našoj državi veoma su podesne za negu i širenje Slobodnog Zidarstva. Lože su neutralno zemljište, ognjišta, na kojima se podjednako greju i okupljaju pripadnici svih naših plemena, vera i političkih partija. Oni su nosioci ideje iskrenog i pravog bratstva i narodnog jedinstva. Iako se ne bave politikom u običnom smislu reči, one će, već i po samom sastavu svojih članova, biti uvek od prevelike koristi za konsolidovanje prilika i vršiti blagotvoran i pomirljiv upliv na javni život naš.

Neka i međunarodna manifestacija koja danas u Beogradu počinje bude plodonosna i korisna po odnose među narodima, da bi se Slobodni Zidari, među dobrim ljudima, samo po dobru pominjali. Srećan im rad i dobro nam došli!“, navedeno je u završnici ovog teksta koji je potpisao St. J. Stefanović.

MOGLO  bi se reći da je navedeni članak značio – preko uticajne i tiražne ,,Politike“ – upoznavanje najšire publike u Kraljevini SHS sa samom srži slobodnog zidarstva i sažeto iznetim istorijatom ove organizacije. Na žalost, nismo uspeli da odgonetnemo ko je autor ovog teksta.

Iz citirnog teksta skrećemo pažnju na samo jedan detalj, kako ne bi promakao pažnji čitalaca: na ognjištu masonerije ,,se podjednako greju i okupljaju pripadnici svih naših plemena, vera i političkih partija“, ,,oni su nosioci ideje iskrenog i pravog bratstva i narodnog jedinstva“: pravo bratstvo i narodno jedinstvo – sažeto – bratstvo i jedinstvo.

Očito nije reč ni o kakvoj ideološkoj, ,,komunjarskoj“  ili  ,,lažnoj paroli“.  Pravo bratstvo i narodno jedinstvo, kao ideja, kao program, očito su mnogo stariji od takvih otužnih tumačenja. Ta ideja starija je i od masonskog oslonca na nju, pošto joj je izvorište u načelima koja su duboko ukorenjena među narodima na brdovitom Balkanu.

KONKURENTSKO ,,Vreme“, beogradski dnevni list za koji je važilo da je glasilo vlade, na prvoj strani je istog dana, 11. septembra 1926. objavilo ,,Program manifestacije“ pod naslovom ,,Danas se u Beogradu sastaju slobodni zidari celog sveta“:

,,Danas u Beogradu počinje jedna velika međunarodna manifestacija. Slobodni zidari iz celog sveta sastaće se u našoj prestonici. Predstavnici ove velike međunarodne institucije dolaze danas da manifestuju u korist mira i zbliženja naroda.

Program manifestacije je ovakav:

Danas: Dolazak i prijem delegata, bratski obed u Hotelu Palas.

Nedelja, 12. septembra:

U 9 i po časova: Verifikacija mandata i identiteta delegacija i pojedinaca.

U 10 časova: Otvaranje sednice. Pozdravi i dobrodošlica, biranje predsedništva i sekretara, utvrđivanje dnevnog reda i eventualni izveštaj delegacija o dosadanjem radu u njihovim obedijencimama na konsolidaciji mira i zbliženju naroda. Izmena misli o organizaciji efikasnije saradnje za budućnost.

Ručak u hotelu Srpski Kralj.

Po podne u 3 i po časova sastanak i sednice komisije. Razgledanje varoši.

U 6 časova svečani ritulni rad Velike Lože i prijem delegacija sa počastima (odelo svečano).

U 8 i po časova: Obed u hotelu Srpski Kralj.

Ponedeljak, 13. septembra:

U 9 i po časova: Raporti komisija i diskusije istih.

Ručak u hotelu Srpski Kralj.

Po podne: Ekskurzija automobilima.

U 8 časova uveče: Predstava u Narodnom pozorištu.

Utorak, 14. septembra:

U 9 i po časova: Usjavanje rezolucija i završetak radova.
Ručak u hotelu Palas.

PO PODNE u 3 i po časa: Velika javna manifestacija u velikoj univerzitetskoj dvorani sa temom o ciljevima Slobodnog Zidarstva u pogledu intelektualnog, moralnog i socijalnog usavršavanja čovečanstva.

U 8 i po časova: Svečani banket u čast inostranih delegacija u hotelu Srpski Kralj (odelo svečano).

Sreda, 15. septembra:

Izlet lađom po Dunavu sa obedom na lađi.

Uveče obed u hotelu Srpski Kralj.
Četvrtak, 16. septembra:
Odlazak delegata.“

KAO ŠTO se vidi, program je bio vrlo bogat, a rad konferencije praćen je i u ,,Politici“ i u ,,Vremenu“, u kome je 13. septembra 1926. na prvoj strani objavljen tekst pod naslovom ,,Beograd će u analima slobodnog zidarstva imati isti značaj koji ima Lokarno u evropskoj politici“:

,,Beogradskom kongresu prisustvuju predstavnici 17 država. Zastupljene su: Francuska, Švajcarska, Nemačka, Turska, Grčka, Belgija, Austrija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Bugarska, Čile, Meksiko, Češka, Portugalija i Jugoslavija. Holandija i Engleska izvinile su se što nisu mogle poslati predstavnike. Među pripadnicima ima i deset velikih majstora velikih loža.

Predstavnici su se sastali juče u 9 sati izjutra u Domu naših masona u Studeničkoj ulici br. 45. Predstavnike svetskog masonstva pozdravio je kratkim govorom veliki majstor velike lože Francuske, g. Reveršon, predsednik međunarodnog masonskog saveza. Više komisija će raditi na izradi rezolucije za buduće držanje slobodnih zidara u pitanju međunarodne solidarnosti i izmirenja među narodima.

U toku prijateljskog konferisanja primetilo se da svi, ali osobito Francuzi, obraćaju najveću pažnju na zgodan izbor Beograda na vulkanskom Balkanu kao simboličkoga mesta odakle treba opet da se čuje reč izmirenja među narodima. Postoji nada da će Beograd u analima masonstva imati isti onaj značaj, koji ima Lokarno u evropskoj politici. Tako su i govorili: 'Hoćemo da stvorimo masonski Lokarno, to će biti Beograd!'

PREDSEDNICI VELIKI MAJSTORI

SEDNICAMA „Kongresa slobodnih zidara“ prisustvalo je 45 stranih predstavnika. Svi veliki majstori prisutni kongresu izabrani su za počasne predsednike kongresa. U krugovima naših masona vladalo je veliko oduševljenje što je Beograd postao važno istorijsko mesto u analima slobodnoga zidarstva. Isticano je da je ovo prvi međunarodni kongres masona, posle onog neuspeloga 1914. g. u Frankfurtu na Majni, do koga usled rata nije moglo doći. Trebalo je da prođe 12 godina da se novi kongres održi.“

SUTRA: IZMIRENjE FRANCUSKIH  I  NEMAČKIH MASONA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)