MINISTAR MALI: Do kraja sledeće nedelje svi prijavljeni građani dobiće prvih 30 evra pomoći

Novosti online

12. 05. 2021. u 10:23

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je istakao da će danas i sutra prvih 30 evra, u okviru trećeg paketa pomoći građanima, dobiti oko dva miliona građana koji su se prijavili.

МИНИСТАР МАЛИ: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Foto Tanjug

- Danas, do sedam časova i 30 minuta, prijavilo se ukupno tri miliona 814 hiljada građana Srbije za pomoć 30+30 evra. Danas kreće isplata i pomoć će biti uplaćena za 640.000 ljudi, a kako sam najavio do kraja sledeće nedelje novac će biti uplaćen svima koji su prijavljeni. Za sutra su pripremljeni nalozi za plaćanje milion i 400 hiljada građana. Napominjem da prijava traje do subote, preko kol-centra i putem portala Uprave za trezor - naglasio je Mali gostujući na RTS-u i napomenuo da se poštuje dinamika uplate pomoći, kako je i obećano, u dan i u dinar.

Mali je naveo da je do sada uz penzionere, korisnike socijalne pomoći i lica na izdržavanju krivičnih sankcija pomoć predviđena za više od pet miliona 800 hiljada građana i  istakao da je očigledno da je Vlada Republike Srbije „pogodila“ ovu meru, jer se ne bi toliko ljudi prijavilo da im novac ne treba.

- Država na ovaj način pokazuje koliko je jaka i snažna, sve je kako smo i obećali, to smo i obezbedili. Da li je reč o vakcinama, bolnicama, respiratorima, sve je na vreme, drugačija je to slika Srbije - rekao je on.

Ministar je pozvao građane da iskoriste ovu priliku i da se prijave, jer je to moguće do subote 15. maja, i podsetio da oni bez računa ne treba da brinu, jer je dovoljno izabrati banku za uplatu pomoći, gde će biti otvoren namenski račun.

Napomenuo je da od 1. do 15. juna počinje i prijava vakcinisanih građana za 3.000 dinara.

- Prijava će ići će preko Uprave za trezor, isto kao i za 30+30 evra, a biće otvoren i kol-centar. Podaci će biti objavljeni 1. juna. Ko god primi makar jednu dozu vakcine do kraja maja, stiče pravo i za ovu pomoć. Važno je da što pre dođemo do kolektivnog imuniteta kako bismo u potpunosti otvorili našu ekonomiju - rekao je on.

Mali je objasnio da je treći paket pomoći ukupno vredan 266 milijardi dinara, što uključuje predviđenih 9 milijardi dinara za isplatu 3.000 dinara vakcinisanima.

- Imamo neophodnu likvidnost da obezbedimo ovu pomoć. Prethodne četiri godine imali smo suficit u budžetu, a imamo i dovoljno rezervi da bismo reagovali sa ovim paketom. Juče smo imali 220, 230 milijardi dinara na računu. Deo novca obezbedili smo i na međunarodnom tržištu kapitala.  Ovim poručujemo da je država odlučna i spremna da na sebe preuzima najveći teret krize - rekao je Mali.

Naglasio je da je svima jasno da su mere bile odlično projektovane, jer u Srbiji nema masovnih otpuštanja, nema zatvaranja fabrika, sačuvana je privredu, bolnice rade, nabavljene su vakcine, a ostvaren je i najmanji pad BDP-a prošle godine.

- Građanima je sada jasno da stopa rasta jedne ekonomije direktno utiče na povećanje životnog standarda. Borimo se za što veće stope rasta, jer, što je više novca u budžetu, više je radnih mesta, više je novca za investicije, penzije i plate rastu. Ove godine smo u prvom kvartalu očekivali -1,3 odsto, i na osnovu toga projektovali rast od šest procenata, a ostvarili smo plus 1,2 odsto. Sa time ćemo sigurno imati rast veći od šest procenata - objasnio je on i dodao da je takav rezultat u ovim vremenima pravo svetsko čudo.

Podsetio je da je u ponedeljak isplaćena polovina drugog minimalca u okviru pomoći privredi, za milion i 120 hiljada radnika u privatnom sektoru.

- Oni se ne bi ni prijavili da im ta vrsta pomoći nije potrebna. A s druge strane, imamo i selektivne mere za autoprevoznike, turizam, ugostiteljstvo, kao dodatne mere na sve ono što je predviđeno i za ostale. Naš cilj je bio da pomognemo više onima koji su u ovoj krizi bili ugroženiji, ali da ne zanemarujemo ostale. Želja nam je bila  da pomognemo bez diskriminacije - rekao je Mali i zaključio da je veoma važno poverenje koje je ostvareno jer država ispunjava svako dato obećanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)