ANKETA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: Privrednici optimisti, očekuju rast privrede

S. B.

10. 05. 2021. u 18:35

VEĆINA privrednika u drugom kvartalu očekuje rast prometa, izvoza, investicija, stabilnu ili veću zaposlenost, dok je tražnja na domaćem tržištu i dalje dominantan uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost proizvodnih kapaciteta, pokazala je aprilska anketa Privredne komore Srbije o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata.

АНКЕТА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ: Привредници оптимисти, очекују раст привреде

Zgrada Privredne komore

Istraživanje je obuhvatilo 1.272 privredna subjekta koji zapošljavaju oko 255.000 radnika, a prošle godine zajedno su dostigli izvoz vredan pet milijardi evra, što je gotovo trećina ukupnog izvoza.

- Više od polovine anketiranih očekuje veći promet u drugom kvartalu u odnosu na početak godine, a manji svega 11 procenata. Privrednici su optimisti i u pogledu realizacije izvoznih poslova - tačno polovina očekuje rast, uz 40 odsto onih koji predviđaju nepromenjen nivo izvoza - ističu u PKS. - U prva tri meseca 2021. godine, investiralo je 44 odsto anketiranih kompanija. U poređenju sa realizovanim investicijama u prethodnom kvartalu, 75 odsto firmi je ostvarilo isti ili povećan nivo investicija. Očekivanja privrednika za drugi kvartal 2021. godine su pozitivna - 90 odsto ispitanika planira isti ili veći obim ulaganja, najviše u opremu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024