PRIVREDNICI PITAJU - NADLEŽNI ODGOVARAJU: Kako da vratite novac ako ste pogrešno uplatili porez?

V.N.

01. 05. 2021. u 11:17

U KOMUNIKACIJI sa nadležnim institucijama privrednici rešavaju dileme, a u ovom broju “Preduzetnika” Poreska uprava Srbije odgovara na najčešća pitanja:

ПРИВРЕДНИЦИ ПИТАЈУ - НАДЛЕЖНИ ОДГОВАРАЈУ: Како да вратите новац aко сте погрешно уплатили порез?

Foto: Depositphotos

Da li lice koje je ovlašćeno da podnosi poreske prijave elektronskim putem može samo sebi da oduzme to ovlašćenje ili to može jedino da uradi zakonski zastupnik?

Za povlačenje dobijenog ovlašćenja potrebno je da se obratite licu koje je dalo ovlašćenje, s obzirom na to da jedino sam poreski obveznik, odnosno zakonski zastupnik poreskog obveznika pravnog lica može da daje i oduzima ovlašćenje za podnošenje poreske prijave elektronskim putem.

 
Šta uraditi ako je dva ili više puta podneta ista poreska prijava?

Obrazac ZIG – zahtev za ispravku greške možete naći na sajtu Poreske uprave u delu Pravna lica/Poreske prijave i obrasci, koji se u papirnom obliku podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave.

Kako ostvariti pravo na povraćaj više ili pogrešno plaćenog poreza?

Zahtev poreski obveznik može podneti u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave ili u pismenom obliku - neposredno ili putem pošte. Poreska uprava ima obavezu da po zahtevu donese rešenje bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, ako poreskim zakonom nije drukčije uređeno. Ukoliko je zahtev osnovan, doneće rešenje kojim se odobrava povraćaj sredstava.

Da li se preduzetnik koji tokom bolovanja nastavi da delatnost obavlja preko ovlašćenog poslovođe, zadužuje po osnovu poreza i doprinosa od obavljanja samostalne delatnosti?

Preduzetnici koji ostvaruju pravo na naknadu zarade za vreme privremene sprečenosti za rad, a delatnost obavljaju preko ovlašćenog poslovođe, nisu oslobođeni obaveze utvrđivanja i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na prihod od obavljanja samostalne delatnosti, za period u kom ostvaruju pravo na naknadu zarade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave