DRŽAVA DAJE I PARE ZA FASADU: Pored para za stolariju i peći, stižu i subvencije za izolaciju kuća

Novosti online

24. 04. 2021. u 10:27

PORED zamene stolarije i individualnih ložišta, u sklopu projekta energetske sanacije objekata država će sufinansirati i energetsku sanaciju fasada.

ДРЖАВА ДАЈЕ И ПАРЕ ЗА ФАСАДУ: Поред пара за столарију и пећи, стижу и субвенције за изолацију кућа

Foto N. Skenderija

Iako su, statistički, glavni izvor gubitka toplote prozori i vrata, zamena stolarije ne može da ostvari potpun efekat ako je termoizolacija objekta loša. Jedan objekat kroz neizolovane zidove gubi u proseku oko 30 odsto energije, dok su tavanica i krov odgovorni za oko 25 odsto gubitaka energije.

Takođe, termoizolacija, u zavisnosti od stanja stolarije, smanjuje potrošnju energije od 40 do 60 odsto, i s' obzirom da traje u proseku 25 godina, ona generalno produžava rok trajanja objekta na koji se postavlja.

Imajući sve to u vidu kao i podneblje u kom živimo, gde postoje velike temperaturne razlike između leta i zime, možda je i najbolje rešenje za veliki broj ljudi upravo sanacija fasada.

- Uslovi, kriterijumi i način prijave građana kao i neophodna dokumentacija uz prijavu će biti navedeni u javnom pozivu lokalnih samouprava. Mogu se očekivati kriterijumi koji se odnose na postojeće stanje stolarije, grejnog sistema, izolacije objekta i drugih, potpredsednica Vlade i Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović.

Kriterijumi će se definisati u saradnji sa lokalnim samoupravama, a na osnovu čega će se formirati rang lista prijava.

Resorno ministarstvo juče je raspisalo konkurs za opštine za dodelu subvencija za zamenu stolarije i individualnih ložišta, a rok za prijavu za dodelu sredstava je 21. maj. Ministarstvo dodeljuje 54 miliona dinara, a maksimalni iznos sredstava po lokalnoj samoupravi je 10 miliona. Prvo su, dakle, na potezu opštine, a potom i građani.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)