KO GNJAVI NE MOŽE U BRZU TRAKU: Predlog da se zabrani vožnja preticajnom linijom sa manje od 100 na sat

Z. R.

09. 04. 2021. u 11:00

VOŽNjU preticajnom trakom brzinom manjom od 100 ili 110 kilometara na čas trebalo bi zakonom zabraniti.

КО ГЊАВИ НЕ МОЖЕ У БРЗУ ТРАКУ: Предлог да се забрани вожња претицајном линијом са мање од 100 на сат

Foto P. Milošević

To je juče izjavio v. d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak i najavio da će taj predlog uputiti Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a dalje i Ministarstvu unutrašnjih poslova, i na kraju Vladi Srbije.

Drobnjak je istakao da je kretanje brzinom ispod 100 kilometara na čas nebezbedno koliko i prebrza vožnja i da pojedini vozači ugrožavaju bezbednost saobraćaja tako što voze previše sporo preticajnom trakom na auto-putu.

- Ne vode dovoljno računa, odnosno ne gledaju u retrovizor da li neko ide iza njih. Nije mi jasno, svi misle da je njihov auto-put i voze preticajnom trakom, ne prateći da li neko ide iza i da li treba da se sklone - objasnio je Drobnjak na TV K1.

- Uvek se nerviram zbog toga kada vozim, ali odlučio sam da predložim resornom ministarstvu za saobraćaj da se to i zakonski reguliše. Sada policija ne može da zaustavi nekog na auto-putu i kazni ga zato što vozi sporo preticajnom trakom. Ali, može da se donese zakonska odredba i da se kaže - ne smeš da voziš ispod 100 ili 110 preticajnom trakom. Nisam to još predložio, ali predložiću, evo, to je ideja.

Prvi čovek "Puteva" nije jedini kojeg nerviraju vozači koji mile u preticajnoj traci, a sa njegovim mišljenjem saglasan je i profesor Milan Vujanić, stručnjak za bezbednost saobraćaja.

- Drobnjak ima dobre ideje i ova se može realizovati, ali je za to potrebno vreme - smatra profesor Vujanić.

- Tehnički je ta vrsta propisa izvodljiva, ali je stvar zakonodavstva. Izmene su spor proces i traju dugo. Predloženo rešenje nije loše. Najgore za bezbednost saobraćaja je kada je brzina vozila heterogena.

KAMERE ZA KAMIONE NA IBARSKOJ

DIREKTOR "Puteva" je ponovio i da se razmatra naplata putarine na magistralama za teške kamione i to putem video-nadzora, a pre svega na Ibarskoj gde je zbog velikog broja teretnjaka nebezbedan saobraćaj.

- Naplata putarine naterala bi kamione teže od 12,5 tona da koriste auto-put. Gledamo da postavimo portale da snime vozilo kad negde uđe na magistralu i gde izađe. Tako ćemo da vidimo koliko kilometara je prešlo i dobiće fakturu da to plati - naveo je Drobnjak.

Zoran Drobnjak, Foto Tanjug

- Taj sistem se razlikuje od vinjeta, jer se putarina opet plaća po pređenom kilometru.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da ni u drugim zemljama ne postoji zabrana vožnje brzinom ispod 100 kilometara na čas, ali napominje da je ovo pitanje delimično regulisano saobraćajnom signalizacijom.

- U Italiji i Nemačkoj postoji zabrana preticanja za kamione, što znači da teretnjaci ne smeju jedni druge da pretiču - objašnjava Božović.

- Oni značajno usporavaju saobraćaj i preticanje nekad traje kilometrima. Ako ste prinuđeni da idete iza kamiona ne možete krenuti sa 110 kilometara na čas, jer je njegova brzina 90, pa će to biti i brzina automobila. Ima smisla da se na pojedinim deonicama, kao u pojedinim zemljama Evropske unije, zabrani preticanje sporim vozilima. To jeste dobar predlog, jer je tamo dao rezultate.

Božović napominje i da se iza kamiona koji se pretiču stvaraju kolone vozila, koja po njegovom povratku u desnu traku pokušava da se rasformira i to prilično nespretno, tako da jedni ubrzavaju većim ubrzanjem od drugih i da se oni koji ubrzavaju sporije kasno vraćaju u desnu traku, pa u toj razlici u kretanju nastaju i saobraćajne nezgode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!