DOSTAVLJAČI MESEČNO MOGU DA ZARADE DO 200.000 DINARA: Posao cveta, a idiličnu sliku kvare "skriveni troškovi"

Novosti online

03. 04. 2021. u 20:04

DOK većina privrednika već godinu dana zbraja gubitke, tržište dostave hrane cveta. Kompanije najavljuju nova ulaganja i u Srbiji, dostavljača je svaki dan sve više, neki zbog zarade koja ide i do 200 hiljada dinara napuštaju stalni posao. A onih koji kupuju kod kuće, preko neke od aplikacija, trenutno je 360.000.

ДОСТАВЉАЧИ МЕСЕЧНО МОГУ ДА ЗАРАДЕ ДО 200.000 ДИНАРА: Посао цвета, а идиличну слику кваре скривени трошкови

Foto: pixabay

Na biciklu ili motoru, po kiši, snegu ili vrućini, oni stižu na vrata građana kad su najpotrebniji.

- Ja sam dostavljač koji, generalno, voli dinamičan posao, ovaj posao mi upravo to pruža. Pored te dinamičnosti, ovaj posao mi pruža i momenat fleksibilnog radnog vremena - kaže dostavljač Aleksandar Raca.

Iako se zovu dostavljači hrane, kažu, u njihovim torbama se često nađe i mnogo toga drugog.

- Satisfakcija je za samog čoveka i za mene kada možemo da pomognemo starijim osobama sa dopremom određenih medikamenata, ličnih stvari, ključeva, punjača, dokumenata, fascikli. Sve ono što običan građanin može da poruči, a da ne mora da napušta svoje prostorije, tu smo mi da smanjimo momenat rizika vezano za zarazu od kovida 19 - ističe Raca.

Sliku kvare "prikriveni troškovi"

U zavisnosti od brzine i volje mesečno mogu da zarade i do 200 hiljada dinara, ali sliku kvare, kažu, prikriveni troškovi.

Raca kaže da većina dostavljača radi sa svojim prevoznim sredstvom, dok je sam posao dostave u ovom momentu i više nego solidno plaćen za uslove u Srbiji.

Tanja Jakobi iz Centra za istraživanje javnih politika ukazuje da oni pokrivaju veliki broj svojih troškova koji stalno zaposleni ne moraju.

- To znači da oni nemaju zdravstveno osiguranje, osim ako su osigurani preko nekog drugog, ne ide im najčešće penzijski staž uopšte i ako se, na primer, povrede, i oni ostaju kod kuće, nemaju nikakvu nadoknadu za bolovanje, već i to moraju sami da nadoknade - objašnjava Jakobi.

Još jedan problem je parkiranje. "Oko sokolovo" vreba i njih, a svaku kaznu moraju plate iz svog džepa. Rešenju tog pitanja nadaju se u skorijem vremenu.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

stule

03.04.2021. 20:13

Tim ljudima drzava mora pomoci. Da li bi iko drugi bio na kisi, snegu, hladnoci, vrucini, i to ne u automobilu nego na nekom skuteru ili vecinom na biciklu.

branko

03.04.2021. 23:54

Ako je tačno da se zaradi oko 200.000,oo din.ne vidim razlog da sami uplaćujete zdravstveno i socijalno/uplata oko 12.000,00 din/,osiguranje u slučaju nezgode/cca 5.000,oo/.Morate priznati da vam ostaje lep iznos za podmirenje svi trošova:stan,hrana,zabava,održavanje prevoznog sredstva ,a i lep džeparac.Srećno!