IZGRADNJA RUDNIKA LITIJUMA DOGODINE: Kompanija "Rio Tinto" priprema se za realizaciju projekta "Jadar" kod Loznice

V. N.

03. 03. 2021. u 22:14

U SKLOPU projekta "Jadar" sledeće godine će početi izgradnja rudnika kod Loznice i trajaće sve do 2026. godine. Kompanija "Rio Tinto" do sada je uložila oko 250 miliona dolara, a za ovu godinu je opredeljeno još 200 miliona.

ИЗГРАДЊА РУДНИКА ЛИТИЈУМА ДОГОДИНЕ: Компанија Рио Тинто припрема се за реализацију пројекта Јадар код Лознице

U Beogradu prezentovan projekat / Foto D. Milovanović

Vesna Prodanović, generalna direktorka "Rio Sava eksplorejšn", koji je deo kompanije "Rio Tinto", najavila je u sredu da će ukupna investicija u naredne četiri godine biti 1,5 milijardi evra.

Realizacija ovog projekta izazvala je negodovanje lokalnog stanovništva, koje je zabrinuto za životnu sredinu, ali u ovoj kompaniji tvrde da poštuju sve zakone države Srbije. Ističu i da će se eksploatacija u okolini Loznice, koja će biti podzemna, mnogo razlikovati od površinskih iskopavanja, kao i da se ta razlika odnosi i na uticaj na životnu sredinu.

Trenutno se radi na izradi tehničke dokumentacije, kupovini zemljišta, izradi studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine i dobijanju neophodnih dozvola za gradnju.

- Završili smo 37 odsto otkupa zemlje i očekujemo da će dalje sve teći po planu - rekla je Prodanovićeva. - Analizirali smo 19 lokacija za odlagališta, ali još radimo na tom rešenju. Ukoliko izaberemo neko od njih, iniciraćemo dopunu prostornog plana.

Prodanovićeva ističe da ovo nalazište predstavlja oko 10 odsto svetskih ležišta litijuma i da je koncentracija takva da je njegova eksploatacija ekonomski isplativa.

Nikola Šunjić, rukovodilac poslova saradnje sa državnim organima i projektna odobrenja u ovoj kompaniji navodi da rezerve litijuma iznose nešto više od 158 miliona tona.

IZVOZ

KOMPANIJA "Rio Tinto" bi, prema najavama Prodanovićeve, bila među četiri najveća srpska izvoznika, ukoliko bi sav rudni materijal prodavala u inostranstvu.

- Sarađujemo sa firmama u svetu koje mogu da budu potencijalni kupci našeg litijum-karbonata, ali interes Srbije jeste da ovde dovede i proizvođača električnih baterija - rekla je Prodanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)