TREĆINA REDOVNO PLAĆALA POREZE: Od 235.000 preduzeća koja su prošle godine primila državni minimalac, obaveze odložilo 148.305 firmi

S. BULATOVIĆ

01. 03. 2021. u 09:52

POMOĆ države u vidu isplate minimalnih zarada za oko 1.050.000 zaposlenih primilo je 235.000 preduzeća. Imali su mogućnost i da odlože poreske obaveze koje prate ove zarade i da počnu da ih otplaćuju od 10. februara. To pravo, međutim, nisu iskoristili svi. Prema podacima Poreske uprave, plaćanje poreskih obaveza odloženo je za 148.305 obveznika.

ТРЕЋИНА РЕДОВНО ПЛАЋАЛА ПОРЕЗЕ: Од 235.000 предузећа која су прошле године примила државни минималац, обавезе одложило 148.305 фирми

Foto: Z. Jovanović

U budžet Srbije lane se slilo ukupno 1.099 milijardi dinara poreskih prihoda. To je za oko 4,6 milijardi dinara manje nego godinu pre. Najveći pad, oko 3,2 milijarde dinara, zabeležen je u slučaju naplate poreza na dohodak građana, koji su i bili odloženi. Oko 2,8 milijardi dinara manje je stiglo i od poreza na dobit preduzeća, ali su zato carine inkasirale gotovo četiri milijarde dinara više. Porez na dodatu vrednost doneo je oko 1,2 milijarde manje, a akcize oko pola milijarde dinara.

- Poreska uprava kontinuirano, na dnevnoj bazi, prati naplatu javnih prihoda i nije menjala svoje zacrtane planove naplate, koji su ostvareni u punom obimu - ističu poreznici. - Prethodne godine nije konstatovan trend rasta broja poreskih obveznika koji ne izmiruju svoje obaveze u zakonski predviđenom roku. Naplata svih najvažnijih javnih prihoda je uprkos vanrednim uslovima bila veoma uspešna.

Ekonomisti razliku u broju korisnika dva vida pomoći objašnjavaju činjenicom da najodgovorniji nisu želeli da odlažu plaćanje poreza.

- Velika domaća i strana preduzeća nisu iskoristila mogućnost da poreze plaćaju kasnije, u ovoj godini - smatra Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta. - To su oni koji su išli logikom da će ih porezi kad tad dočekati. Odlagali su oni koji nisu mogli da izdvoje novac za te obaveze. Ima među njima i onih koji su kalkulisali, čekali da vide hoće li biti dodatnih povoljnosti, rata, otpisa dela dugovanja. I nije došlo do velikog pada naplate, jer je većina delatnosti poslovala. Najveći pad su doživele usluge, hoteli, zabava i svi vezani za njih. Frizeri koji su specijalizovani za venačanja ostali su bez posla, baš kao i oni koji prave torte, iznajmljuju sale, fotografi... Ipak, to je tek deo privrede.

RATE NA DVE GODINE

UREDBOM kojom su uređeni postupak i način odlaganja plaćanja poreza i doprinosa predviđeno je da rata ne može biti manja od 1.000 dinara, a privrednici dug mogu da otplate tokom najviše dve godine. Prva je na naplatu stigla 10. februara i stizaća istog dana i narednih meseci. Da bi dug otplaćivali na rate, obveznici moraju redovno da izmiruju i tekuće obaveze. U suprotnom, na naplatu im sve zaostalo stiže odjednom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)