GAS KREĆE 2023. GODINE: Ministarka Mihajlović sa Bojkom Borisovim o interkonekciji Srbija-Bugarska

E. B. T.

26. 02. 2021. u 22:56

JAVNI poziv za izbor izvođača radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbije i Bugarske biće raspisan naredne nedelje, a ugovor bi trebalo da bude potpisan na leto.

ГАС КРЕЋЕ 2023. ГОДИНЕ: Министарка Михајловић са Бојком Борисовим о интерконекцији Србија-Бугарска

Foto Z. P.

Planirano je da radovi počnu ove, a da gasovod bude operativan 2023. godine.

To je izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović tokom posete srpske delegacije Sofiji. Ona je razgovarala sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim i sa svojom koleginicom Temenuškom Petkovom o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike.

Mihajlovićeva je ocenila da je interkonekcija trenutno najvažniji projekat Srbije i Bugarske.

- Od ogromnog je značaja jer će nam omogućiti da još više budemo tranzitna država, kao i da diverzifikujemo i snabdevače i puteve - istakla je ministarka.

- Obezbediće nam i povoljnije cene gasa i bolje povezivanje celog regiona.

Veza sa Sofijom i Istanbulom

SRPSKA delegacija imala je priliku da se upozna sa radovima na izgradnji auto-puta od Sofije do granice sa Srbijom, takozvanom magistralom Evropa. Taj put se nastavlja na Istočni krak Koridora 10 od Niša do Dimitrovgrada, koji je u potpunosti završen i pušten u saobraćaj krajem 2019. godine, saopštilo je ministarstvo.

Premijer Borisov je ukazao na to da Srbija i Bugarska mnogo toga grade zajedno i da nikada nisu imale tako bliske odnose, te da će nastaviti da čuvaju prijateljstvo i da i dalje rade zajedno. Petkova je ocenila da je sastanak važan zbog razmatranja svih bitnih pitanja u bilateralnoj saradnji dveju država u energetici. Interkonekcija koja će omogućiti diverzifikaciju za ceo region, kako je istakla, biće od koristi i privredi i našim građanima.

Ukupna dužina tog gasovoda na teritoriji Srbije, od Niša do Dimitrovgrada, je 109 kilometara, a planirani kapacitet je 1,8 milijardi metara kubnih. Procenjena vrednost investicije iznosi 85,5 miliona evra, a finansira se iz pretpristupnih fondova EU i zajma Evropske investicione banke, dok preostala sredstva obezbeđuju naša država i javno preduzeće "Srbijagas".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)